Maksimalgrenseverdier for restkonsentrasjoner av veterinærlegemidlet lasalocid i matvarer
Norsk forskrift kunngjort 9.10.2012
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.10.2012)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) nr. 86/2012 omhandler lasalocid, som er et antibiotikum. Stoffet er i dag oppført i tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 som tillatt brukt til fjørfe. European Medicines Agency (EMA) har fått en søknad om bruk også til storfe, og etter anbefaling fra Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) er det nå fastsatt en grenseverdi for restmengder for muskel, fett, lever og nyre på storfe som ikke produserer melk til humant konsum. Endringene er inkludert i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjeldende regelverk er forskrift 10. oktober 1996 nr. 997 om grenseverdier for rester av veterinærpreparater i næringsmidler av animalsk opprinnelse. Forskriften skal erstattes av en ny forskrift som gjennomfører forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 med endringer. Den nye forskriften har vært til høring og kan vedtas så snart forordningene er tatt inn i EØS-avtalen. Forordning (EU) nr. 86/2012 skal høres og gjennomføres som en endring i den nye forskriften. Rettsakten fører til at stoffet lasalocid også kan brukes på storfe til kjøttproduksjon.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten anses ikke å få noen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt 1. februar 2012 og gjelder i EU fra 2. april 2012.
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.