Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/286 av 16. januar 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2019/1793 om en midlertidig økning av offentlig kontroll og beskyttelsestiltak vedrørende adgang til Unionen for forsendelser med bestemte produkter fra visse tredjestater som gjennomfører europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/625 og (EF) nr. 178/2002
Midlertidig økt veterinær kontroll og beskyttelsestiltak i forbindelse med import av visse varer fra enkelte tredjeland
EØS-notat offentliggjort 6.3.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 4.12.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 17.1.2024
Nærmere omtale
Red. anm.: Anvendes i EØS-avtalen ved forenklet prosedyre uten vedtak i EØS-komiteen.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.2.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedleggene I og II til forordning (EU) 2019/1793 om offisielle kontroller og beskyttelsestiltak vedrørende adgang til unionen for forsendelser med bestemte produkter fra stater utenfor EU/EØS. Dette kontrollregelverket omfatter ikke-animalske risikoprodukter og erstatter, og viderefører, de tidligere rettsakten på dette området, forordningene 669/2009, 2014/884, 2015/175, 2017/186 og 2018/1660.
Alle produktene i regelverket skal gjennom en dokumentkontroll ved ankomst til EØS-området og at de skal videre gjennomgå en fysisk kontroll basert på frekvensen som er angitt i rettsakten. Vedlegg II produktene skal også følges av analyseresultater og et sertifikat. Rettsakten regulerer funn av plantevernmidler, aflatoksiner og mikrobiologisk forurensning (eks. salmonella) for å se om videre tiltak behøves gjennomført. Listen over hvilke produkter som er omfattet av dette regelverket er opplistet i vedlegg I (tidligere 669/2009) og II (tidligere 2014/884, 2015/175, 2017/186 og 2018/1660) til rettsakten. Vedlegg IIa dekker importforbud som er rettet mot ikke-animalske produkter.
Forordning (EU) 2024/286 trådte i kraft 6. februar 2024 og gjør følgende endringer til grunnrettsakten, vedlegg I og vedlegg II:
Nye produkter inn på vedlegg I:
• durian (Durio zibethius) fra Vietnam (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 10 %
• hjelmbønner fra Bangladesh (Lablab purpureus) (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %
• langbønner fra Sri Lanka (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %
• grenadilla (Passiflora ligularis) og pasjonsfrukt (Passiflora edulis) fra Thailand (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 10 %
• vinblader fra Egypt (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.
Endringer til eksisterende produkter i vedlegg I:
• langbønner fra India (plantevernmidler), økt kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn
• guarkjernemel fra India (Pentaklor-fenol og dioksiner), redusert kontrollfrekvens til 30 % på grunn av forbedring
• sortøyebønner (Vigna unguiculata) fra Madagaskar (plantevernmidler), økt kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn
• hurtignudler fra Sør-Korea (EtO), redusert kontrollfrekvens til 10 % på grunn av forbedring
• ris fra Pakistan (plantevernmidler), økt kontrollfrekvens til 10 % på grunn av flere funn
• spisskummen frø fra Tyrkia (pyrrolizidin-alkaloider), økt kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn.
Ut av listen i vedlegg I:
• mynte fra Israel (plantevernmidler), forbedring og ingen funn
• kosttilskudd som inneholder botaniske ingredienser fra Sør-Korea (EtO), forbedring og ingen funn
• pepperfrukter (annet enn søte) (Capsicum spp.) fra Uganda (EtO), forbedring og ingen funn.
Endring til eksisterende produkter i vedlegg II:
• pepperfrukter (annet enn søte) (Capsicum spp.) fra India (plantevernmidler), økt kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn
• sesamfrø fra India (salmonella), økt kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn
• sesamfrø fra India (EtO), redusert kontrollfrekvens til 30 % på grunn av forbedring.
Videre skal del 2 av vedlegg II slettes. Denne delen omfatter produkter som inneholder 20 % eller mer av produkter listet i vedlegg II del 1 i forhold til forurensning med aflatoksiner. Det har ikke vært gjort funn de siste årene og det vurderes at det ikke lenger er behov for denne type kontroll av disse produktene. Dette krever også en justering av art. 1 og 8 for å fjerne henvisninger til denne delen av regelverket.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i forskrift 29. mars 2020 nr. 717 om offentlig kontroll - importkontroll av ikke animalske produkter - forordning (EU) 2019/1793.
Rettsakten er gjennomført etter forenklet prosedyre.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Noen av de nye produktene i vedlegg I har det ikke vært noen direkteimport på de siste årene. Tallene for det som er importert er
• durian fra Vietnam: 2023 - 100 kg fordelt på to forsendelser og to importører
• hjelmbønner fra Bangladesh: 2022 - 7,8 tonn fordelt på 152 forsendelser og tre importører. 2023 - 5,5 tonn fordelt på 72 forsendelser og to importører. 2024 - 195 kg fordelt på tre forsendelser og en importør.
• grenadilla (Passiflora ligularis) og pasjonsfrukt (Passiflora edulis) fra Thailand: betydelig import de siste årene, over 2000 forsendelser, og 10 importører.
• Vinblader fra Tyrkia: 2023 - 17 tonn fordelt på to forsendelser og en importør.
Økingen av kontrollfrekvensene for produktene i vedlegg I og II vil kunne medføre økte kostnader for næringen, samt gi Mattilsynets inspektører et merarbeid. Reduksjonen i frekvensen for et produkt vil kunne gi næringen og Mattilsynet tilsvarende reduserte kostander og mindre arbeid.
Fjerningen av flere produkter fra listen i vedlegg I vil gi en besparelse i forhold til kontroll og muliggjøre mer import av disse varene. Det har vært en begrenset import av disse produktene de siste årene, men importørene vil nå kunne importere disse produktene uten grensekontroll etter 2019/1793-regelverket.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for Matområdet (SUMO). SUMO mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.
Vurdering
Rettsakten endrer forordning (EU) 2019/1793 og opplistingen av produkter i vedlegg I og II. Innføringen av nye produkter i vedlegg I fremstår som fornuftig sett i forhold til vurderingen av risiko knyttet til disse produktene. Fjerningen av produkter er naturlig da de ikke lenger vurderes til å utgjøre en risiko som man trenger å regulere.
Økningen av kontrollfrekvensene for flere av produktene i vedlegg I og II er hensiktsmessig for å samle inn mer informasjon om produktene og omfanget av utfordringene. Reduksjonen av kontrollfrekvenser er også hensiktsmessig sett i forhold til risikoen med få funn.
Fjerningen av del 2 i vedlegg II, og tilhørende endringer i artiklene til grunnrettsakten, er fornuftig sett i forhold til at man ikke har funnet aflatoksiner i disse produktene.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt av EU-kommisjonen 16. januar 2024 og kunngjort i EUR-Lex den 17. januar 2024, med ikrafttredelse 6. februar 2024.