Mikrobiologiske kriterier for salmonella på slakteskrotter fra svin
Kommisjonsforordning (EU) nr. 217/2014 av 7. mars 2014 som endrer forordning (EF) nr. 2073/2005 hva gjelder Salmonella på slakteskrotter av svin
Commission Regulation (EU) No 217/2014 of 7 March 2014 amending Regulation (EC) No 2073/2005 as regards Salmonella in pig carcases
Norsk forskrift kunngjort 04.11.2014
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.11.2015)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gir strengere prosesshygieniske kriterier for slakteriene ved påvisning av Salmonella på slakteskrotter av svin. Formålet er å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke ved konsum av kjøtt som ikke er tilberedt på riktig måte. Påvisning av minst 3 positive salmonellatester vil gi strengere prosesshygieniske kriterier og medføre krav om gjennomgang av slaktehygiene og slakterutiner.
Hvis det ved slakt eller partier av kjøtt i Norge påvises Salmonella må et av følgende skje:
- kjøttet brukes til humant konsum etter behandling som sikrer fjerning av Salmonella, i samsvar med forskrift 10. april 1995 nr. 368 om overvåkning av og kontroll med forekomst av Salmonella i ferskt kjøtt, eller
- behandles i samsvar med forskrift 27. oktober 2007 nr. 1254 om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften).
Rettslige konsekvenser
Disse endringene vil ikke ha betydning for norsk næring på grunn av at Norge, med bakgrunn i salmonellagarantien, har et mer omfattende og strengere nasjonalt regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten bidrar til å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke. På grunn av dette, og til tross for at rettsakten ikke har betydning for norsk næring, anser Mattilsynet at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og trådte i kraft 1. juni 2014.
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gir strengere prosesshygieniske kriterier for slakteriene ved påvisning av Salmonella på slakteskrotter av svin. Formålet er å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke ved konsum av kjøtt som ikke er tilberedt på riktig måte. Påvisning av minst 3 positive salmonellatester vil gi strengere prosesshygieniske kriterier og medføre krav om gjennomgang av slaktehygiene og slakterutiner.
Hvis det ved slakt eller partier av kjøtt i Norge påvises Salmonella må et av følgende skje:
- kjøttet brukes til humant konsum etter behandling som sikrer fjerning av Salmonella, i samsvar med forskrift 10. april 1995 nr. 368 om overvåkning av og kontroll med forekomst av Salmonella i ferskt kjøtt, eller
- behandles i samsvar med forskrift 27. oktober 2007 nr. 1254 om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften).
Rettslige konsekvenser
Disse endringene vil ikke ha betydning for norsk næring på grunn av at Norge, med bakgrunn i salmonellagarantien, har et mer omfattende og strengere nasjonalt regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten bidrar til å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke. På grunn av dette, og til tross for at rettsakten ikke har betydning for norsk næring, anser Mattilsynet at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og trådte i kraft 1. juni 2014.
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.