Morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger til spedbarn og småbarn: endringsbestemmelser om produkter fremstilt av hydrolysert protein
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.6.2023)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2023/589 gjelder endring i kravene til morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger fremstilt av hydrolysert protein. For virksomheter som produserer produkter basert på hydrolyserte proteiner stilles det krav til klinisk evaluering av disse produktene. Dette er for å kunne påvise om og i hvilken grad et bestemt produkt reduserer faren for å utvikle kortsiktige og langsiktige kliniske symptomer på allergi hos spedbarn som er i risikogruppen, og som ikke ammes.
EU-kommisjonen mottok i 2019 en søknad om evaluering av tryggheten og egnetheten av en morsmelkerstatning og tilskuddsblanding fremstilt av hydrolysert protein, som ikke oppfyller kravene i punkt 2.3 i vedlegg I, punkt 2.3 i vedlegg II i forordning (EU) 2016/127. EU-kommisjonen ba den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) om deres vurdering. I 2022 ga EFSA sin vurdering (EFSA-Q-2019-00304) av den ernæringsmessige tryggheten og egnetheten av disse produktene som er basert på et spesifikt hydrolysert protein fra myseproteinkonsentrat. EFSA konkluderer med at det pågjeldende hydrolyserte proteinet er ernæringsmessig trygt og er en egnet proteinkilde til bruk i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger, forutsatt at produktet hvor proteinblandingen brukes inneholder minst 0,45 g/100 kJ (1,9 g100 kcal) protein og overholder de andre kriteriene som er fastsatt i forordning (EU) 2016/127. Basert på denne vurderingen fastsetter EU-kommisjonen en forordning med disse endringene og oppdateringene.
Vedlegg I, vedlegg II og vedlegg III til forordning (EU) 2016/127 endres på bakgrunn av forordning (EU) 2023/589. Endringen oppdaterer sammensetningskrav for protein til morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger basert på hydrolysert protein.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen vil bli implementert i forskrift 10. januar 2014 nr. 21 om næringsmidler til særskilte grupper.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Virksomhetene
For virksomheter som produserer produkter basert på hydrolyserte proteiner, stilles det krav til klinisk evaluering av produktene. EFSA har konkludert at den nye formuleringen (basert på hydrolyserte proteiner) er en ernæringsmessig trygg og egnet proteinkilde til bruk i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger.
Forbrukerne
Det stilles krav til trygghet for brukerne av morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger. Produkter basert på hydrolyserte proteiner, underbygges av kliniske studier som EFSA vurderer. Dette øker brukernes helsemessige trygghet for at produktet har de egenskapene det er ment å ha.
Mattilsynet
Forordningen antas ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet. Tilsyn med sammensetningen av morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger inngår i det ordinære tilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.