Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2025/403 av 28. februar 2025 om endring av vedlegg til gjennomføringsbeslutning (EU) 2021/260 med hensyn til godkjenningen av visse nasjonale tiltak utformet for å begrense virkningen av visse sykdommer hos akvatiske dyr og når det gjelder listen over arter som er mottakelige for disse sykdommene
Nasjonale tiltak overfor sykdommer hos akvakulturdyr: endringsbestemmelser for Danmark og Frankrike
EØS-notat offentliggjort 9.4.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsbeslutning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 23.1.2025
- Kommisjonsbeslutning publisert i EU-tidende 3.3.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.4.2025)
Sammendrag av innhold
Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2021/260 utfyller dyrehelseforordningen, når det gjelder godkjenning av nasjonale tiltak iht. dyrehelseforordningens artikkel 226, for å begrense risikoen for smitte av bestemte akvatiske dyresykdommer. Artikkelen gir EØS statene anledning til å treffe nasjonale tiltak for andre akvatiske sykdommer enn dem som er listeført iht. dyrehelseforordningens artikkel 9 d), eller for sykdommer som kun er listeført som kategori E i forordningen. Slike tiltak skal være begrunnet, nødvendige og forholdsmessige og sykdommen skal utgjøre en betydelig risiko for landets akvakultur. Hvis slike nasjonale tiltak påvirker forflytninger mellom medlemsstater, skal de godkjennes av Kommisjonen. Medlemsstater, soner eller segmenter med godkjent sykdomsfri status listeføres i vedlegg I til beslutning (EU) 2021/260. Tilsvarende listeføres områder med godkjente utryddelsesprogrammer i vedlegg II til beslutningen, mens mottakelige arter for de aktuelle sykdommene er listet opp vedlegg III.
Frankrike har underrettet kommisjonen om følgende endringer:
- En sone og to segmenter i Frankrike som er listeført i vedlegg I til beslutning (EU) 2021/260 anses ikke lenger å være fri for KHV. Det vil ikke være nasjonale tiltak i sonen og segmentene. Sonen og segmentene skal derfor fjernes fra vedlegget.
Danmark har underrettet Kommisjonen om følgende endringer:
- To segmenter i Danmark som er listeført i vedlegg I til beslutning (EU) 2021/260 anses ikke lenger å være fri for BKD og IPN. Et annet segment som er listeført i vedlegg I til beslutning (EU) 2021/260 anses ikke lenger å være fri for IPN. Det vil ikke være nasjonale tiltak i segmentene. Segmentene skal derfor fjernes fra vedlegget.
- Ett segment i Danmark som er listeført i vedlegg II til beslutning (EU) 2021/260 anses ikke lenger ha et utryddelsesprogram for BKD. Det vill ikke være nasjonale tiltak i segmentet. Segmentet skal derfor fjernes fra vedlegget.
- Ett segment i Danmark som er listeført under utryddelsesprogram for BKD i vedlegg II til beslutning (EU) 2021/260 har sluttført programmet og anses som fri for BKD. Segmentet skal derfor fjernes fra vedlegg II og isteden listeføres med sykdomsfri status i vedlegg I.
- To segmenter i Danmark har påbegynt utryddelsesprogram for BKD. Segmentene skal derfor legges til i vedlegg II til beslutning (EU) 2021/260.
En nylig EFSA scientific opinion har gitt en oppdatert liste over mottakelige arter for BKD, Gyrodactylus salaris, IPN, SAV og SVC. Vedlegg III til beslutning (EU) 2021/260 skal derfor endres i henhold til denne listen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil gjennomføres i dyrehelseovervåkningsforskriften og vil kreve endring av denne.
Mattilsynet vurderer at ordinær høring av denne endringen er åpenbart unødvendig etter forvaltningslovens § 37 og vil derfor unnlate høring av forskriftsendringen. Bakgrunnen er at Norge ikke har noen innflytelse på endring av godkjent sykdomsfri status eller godkjent
utryddelsesprogram i EU-land.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig departement. Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. Den ansees ikke som spesielt viktig for Norge da den ikke berører Norges sykdomsfrie status.
Oppdatert oversikt over endringer i soner og segmenter med godkjent sykdomsfri status eller godkjent utryddelsesprogram er relevant for å gi oversikt over områder med fristatus og nasjonale tiltak mot listeførte sykdommer hos akvatiske dyr i EU medlemsland. Tilsvarende er oppdaterte oversikter over mottakelige arter for listeførte sykdommer viktige for effektiv sykdomsovervåking og sykdomskontroll.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.