Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1094/2010 av 24. november 2010 om opprettelse av en europeisk tilsynsmyndighet (Den europeiske tilsynsmyndighet for forsikring og tjenestepensjoner - European Insurance and Occupational Pensions Authority), om endring av beslutning nr. 716/2009/EF og om opphevelse av kommisjonsbeslutning 2009/79/EF
Opprettelse av Den europeiske tilsynsmyndighet for forsikring og tjenestepensjoner
Fortolkningsdom med pressemelding avsagt av EFTA-domstolen 25.1.2024
Tidligere
- Norsk forskrift om delvis ikrafttredelse av lov kunngjort 19.12.2016
Nærmere omtale
Red. anm: Klikk på lenken til "Finanstilsynspakken" over for å se andre saker som inngår i denne regelverkspakken.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.6.2017)
Sammendrag av innhold
EIOPA er en av tre nye europeiske tilsynsmyndigheter som er opprettet under det nye finanstilsynssystemet. EIOPA er et selvstendig rettslig subjekt og har eget budsjett, og vil samarbeide med nasjonale tilsynsmyndigheter.
I tillegg til å ha en koordinerende rolle mellom de ulike lands tilsynsmyndigheter, vil EIOPA ha en viss overnasjonal karakter, og vil på enkelte avgrensede områder kunne fatte vedtak som er bindende både for nasjonale tilsynsmyndigheter og enkeltinstitusjoner. EIOPA er blant annet gitt myndighet til å megle mellom medlemslandenes tilsynsmyndigheter der det er uenighet om håndtering av institusjoner med grensekryssende virksomhet, og har kompetanse til å fatte bindende beslutninger dersom nasjonale tilsynsmyndigheter ikke kommer til enighet. Videre er EIOPA gitt en koordinerings- og beslutningsrolle ved håndteringen av krisesituasjoner, og har dessuten hjemmel til, i siste instans, å gripe inn og å gjøre vedtak overfor enkeltselskaper der nasjonale tilsyn ikke retter seg etter en formell uttalelse fra Kommisjonen.
EIOPA skal også kunne utarbeide utkast til nytt regelverk som vedtas av Kommisjonen, samt utstede retningslinjer og anbefalinger om praktiseringen av gjeldende EU-regler på området.
Vurdering
Norske myndigheter anser forordningen for å være EØS-relevant.
Det ble oppnådd politisk enighet om hovedprinsippene for EØS-tilpasningen til EUs finanstilsynsmyndigheter, herunder EBA, i tilknytning til møtet mellom EU- og EFTA-finansministrene 14. oktober 2014. Løsningen bygger på følgende prinsipp: EFTAs overvåkingsorgan tar de formelle bindende beslutningene rettet mot nasjonale myndigheter og mot foretak i EØS/EFTA-området, basert på utkast fra den relevante tilsynsmyndigheten i EU. EFTAs overvåkingsorgan og de nasjonale tilsynsmyndighetene i EØS/EFTA-landene skal få delta «to the fullest extent possible without voting rights» i EUs tre finanstilsynsmyndigheter. EUs tilsynsmyndigheter, herunder EIOPA, kan rette anbefalinger, ikke bindende vedtak m.v., også til nasjonale myndigheter og foretak i EØS/EFTA-landene.
Det er gjort betydelige materielle EØS-tilpasninger til forordningen, jf. EØS-komitebeslutning 200/2016 og omtale i Prop. 100 S (2015-2016).
Status
Forordningen trådte i kraft i EU 1. januar 2011 sammen med resten av det nye tilsynssystemet.
Forordningen er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i lov om EØS-finanstilsyn.
Fra 1. januar 2011 ble det i EU etablert et nytt europeisk tilsynssystem med formål å styrke tilsynet med hele den europeiske finanssektoren og bedre forutsetningene for finansiell stabilitet. Opprettelsen av Den europeiske tilsynsmyndighet for forsikring og tjenestepensjoner, EIOPA, er en del av dette nye tilsynssystemet.