Overvåking av perfluorerte forbindelser i matvarer
Kommisjonsrekommandasjon 2010/161/EU av 17. mars 2010 om overvåking av perfluorerte forbindelser i næringsmidler
Commission Recommendation 2010/161/EU of 17 March 2010 on the monitoring of perfluoroalkylated substances in food
EØS-komitevedtak 21.10.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.11.2011)
Sammendrag av innhold
Perfluoroktylsulfonat (PFOS) og perfluoroktylsyre (PFOA) er de to mest kjente perfluoralkylerte organiske forbindelsene. De har kjente helse- og miljøskadelige effekter i høye konsentrasjoner, og er persistente slik at de kan gjenfinnes i miljøet. PFOS og PFOA tilhører en stor gruppe stoffer som kalles perfluorerte organiske forbindelser (PFCs). Stoffene har unike vann- og fettavvisende egenskaper, og brukes for eksempel i slippbelegg på kokekar og i pustende, vanntette materialer. EFSA vurderte PFOS og PFOA i 2008. Konklusjonen fra denne risikovurderingen viste lav sannsynlighet for uheldige helseeffekter som følge av inntak av disse forbindelsene. Eneste mulige unntak er høykonsumenter av fisk, som kan få en svak overskridelse av tolerabelt daglig inntak (TDI) for PFOS. I risikovurderingens konklusjon ble det også poengtert mangel på data. Kommisjonen har derfor etablert en anbefaling om overvåkning av PFOS, PFOA og forløpere til disse i 2010 og 2011.
Merknader
Rekommandasjonen medfører ikke behov for regelverksendringer.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse-og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU 17. mars 2010 og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Perfluoroktylsulfonat (PFOS) og perfluoroktylsyre (PFOA) er de to mest kjente perfluoralkylerte organiske forbindelsene. De har kjente helse- og miljøskadelige effekter i høye konsentrasjoner, og er persistente slik at de kan gjenfinnes i miljøet. PFOS og PFOA tilhører en stor gruppe stoffer som kalles perfluorerte organiske forbindelser (PFCs). Stoffene har unike vann- og fettavvisende egenskaper, og brukes for eksempel i slippbelegg på kokekar og i pustende, vanntette materialer. EFSA vurderte PFOS og PFOA i 2008. Konklusjonen fra denne risikovurderingen viste lav sannsynlighet for uheldige helseeffekter som følge av inntak av disse forbindelsene. Eneste mulige unntak er høykonsumenter av fisk, som kan få en svak overskridelse av tolerabelt daglig inntak (TDI) for PFOS. I risikovurderingens konklusjon ble det også poengtert mangel på data. Kommisjonen har derfor etablert en anbefaling om overvåkning av PFOS, PFOA og forløpere til disse i 2010 og 2011.
Merknader
Rekommandasjonen medfører ikke behov for regelverksendringer.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse-og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU 17. mars 2010 og er innlemmet i EØS-avtalen.