Overvåking av spor av bromerte flammehemmere i matvarer
Kommisjonsrekommandasjon 2014/118/EU av 3. mars 2014 om overvåking av spor av bromerte flammehemmere i mat
Commission Recommendation 2014/118/EU of 3 March 2014 on the monitoring of traces of brominated flame retardants in food
EØS-komitebeslutning 25.02.2015
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.11.2015)
Sammendrag av innhold
Rettsakten anbefaler overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
EFSA har på bestilling fra Europakommisjonen vurdert helsefaren av bromerte flammehemmere i mat. Bromerte flammehemmere er en gruppe kjemikalier som tilsettes ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. Inntak av bromerte flammehemmere over tid har gitt effekter på hormonbalansen, immunforsvaret, reproduksjonsevnen og nervesystemet hos forsøksdyr. Egenskapene til stoffene i denne gruppen har fått mange til å sammenligne dem med velkjente miljøgifter som for eksempel PCB.
EFSAs vurderinger er gjort på bakgrunn av en kombinasjon av innsendte data fra EØS-/EU-landene til EFSAs database og data publisert i vitenskapelige artikler. Norske data inngår i de innsendte dataene. EFSA delte de bromerte flammehemmerne inn i seks grupper, og vurderte disse hver for seg. Hovedkonklusjonen i alle seks vurderingene er at eksponering for bromerte flammehemmere gjennom maten ikke utgjør en helsefare for den europeiske befolkningen med normalt kosthold. Det viste seg imidlertid i den ene vurderingen at storspisere av fisk kan bli utsatt for en potensiell helserisiko fra BDE-99 (2,2,4,4,5-pentabromdifenyleter).
Felles for samtlige seks konklusjoner var dessuten behove for mer data. Som en følge av EFSAs vurderinger, innfører Europakommisjonen en anbefaling om overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever ikke gjennomføring i norsk regelverk.
Rettsakten er en anbefaling, og er ikke rettslig bindende. Selv om Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel, er det derfor ikke nødvendig å innlemme den i EØS-avtalen.
Administrative og økonomiske konsekvenser
Det vil være opp til norske myndigheter om vi velger å følge anbefalingen. Dersom vi velger å følge anbefalingen, vil vi bidra til datagrunnlaget som vil være avgjørende i vurderingen av om det er behov for å regulere bromerte flammehemmere med egne grenseverdier i forordning (EF) nr. 1881/2006.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for næringsmidler, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er EØS-relevant i den grad alle slike anbefalinger om overvåkning av fremmedstoffer er relevante. Mattilsynet finner rettsakten akseptabel fordi det å kjenne til mengden bromerte flammehemmere i maten er essensielt i forhold til å kunne vurdere om disse utgjør en helsefare, eller ikke. EFSA påpekte manglende datagrunnlag, noe som rettferdiggjør økt overvåkning av disse stoffene.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten anbefaler overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
EFSA har på bestilling fra Europakommisjonen vurdert helsefaren av bromerte flammehemmere i mat. Bromerte flammehemmere er en gruppe kjemikalier som tilsettes ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. Inntak av bromerte flammehemmere over tid har gitt effekter på hormonbalansen, immunforsvaret, reproduksjonsevnen og nervesystemet hos forsøksdyr. Egenskapene til stoffene i denne gruppen har fått mange til å sammenligne dem med velkjente miljøgifter som for eksempel PCB.
EFSAs vurderinger er gjort på bakgrunn av en kombinasjon av innsendte data fra EØS-/EU-landene til EFSAs database og data publisert i vitenskapelige artikler. Norske data inngår i de innsendte dataene. EFSA delte de bromerte flammehemmerne inn i seks grupper, og vurderte disse hver for seg. Hovedkonklusjonen i alle seks vurderingene er at eksponering for bromerte flammehemmere gjennom maten ikke utgjør en helsefare for den europeiske befolkningen med normalt kosthold. Det viste seg imidlertid i den ene vurderingen at storspisere av fisk kan bli utsatt for en potensiell helserisiko fra BDE-99 (2,2,4,4,5-pentabromdifenyleter).
Felles for samtlige seks konklusjoner var dessuten behove for mer data. Som en følge av EFSAs vurderinger, innfører Europakommisjonen en anbefaling om overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever ikke gjennomføring i norsk regelverk.
Rettsakten er en anbefaling, og er ikke rettslig bindende. Selv om Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel, er det derfor ikke nødvendig å innlemme den i EØS-avtalen.
Administrative og økonomiske konsekvenser
Det vil være opp til norske myndigheter om vi velger å følge anbefalingen. Dersom vi velger å følge anbefalingen, vil vi bidra til datagrunnlaget som vil være avgjørende i vurderingen av om det er behov for å regulere bromerte flammehemmere med egne grenseverdier i forordning (EF) nr. 1881/2006.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for næringsmidler, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er EØS-relevant i den grad alle slike anbefalinger om overvåkning av fremmedstoffer er relevante. Mattilsynet finner rettsakten akseptabel fordi det å kjenne til mengden bromerte flammehemmere i maten er essensielt i forhold til å kunne vurdere om disse utgjør en helsefare, eller ikke. EFSA påpekte manglende datagrunnlag, noe som rettferdiggjør økt overvåkning av disse stoffene.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU, og er innlemmet i EØS-avtalen.