Kommisjonsforordning (EU) 2024/1022 av 8. april 2024 om endring av forordning (EU) 2023/915 med hensyn til øvre grenseverdier for deoksynivalenol i næringsmidler
Øvre grenseverdier for rester av forurensende stoffer i næringsmidler: deoksynivalenol (DON)
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 9.4.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 9.11.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.4.2024)
Sammendrag av innhold
Deoksynivalenol (DON) er i dag regulert med grenseverdier i korn og ulike kornbaserte næringsmidler.
DON kan ha negative helseeffekt ved å hemme proteinsyntesen og medføre celledød, og vil kunne påvirker immunsystemet. EFSA anbefaler lavere nivåer av DON i mat.
Som følge av en henstilling fra EU-kommisjonen har EFSA oppdatert sin risikovurdering av DON til også å omfatte de acetylerte og modifiserte formene. Denne ble publisert i september 2017. Et utkast til endringer var på «targeted stakeholder consultation» høsten 2020.
Som følge av EFSAs risikovurdering har de fleste av grenseverdiene blitt redusert, bortsett fra for havre og korn beregnet på direkte konsum, mel, kli og kim som sluttprodukter beregnet på direkte konsum.
Grenseverdien for ikke prosessert havre gjelder for havre med agn. Dette er beskrevet i forordet til rettsakten, punkt 4.
Rettsakten vil gjelde fra 1. juli 2024.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsaktene krever endring i norsk forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Rettsakten har vært hørt. Det kom ikke inn høringsinnspill.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet anser at endringene er minimale og at rettsaktene;
• ikke får vesentlige økonomiske konsekvenser verken for næringen eller Mattilsynet, utover generelle, etablerte forpliktelser til farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelse av grenseverdier for forurensende stoffer i næringsmidler.
• ikke får vesentlige administrative konsekvenser for Mattilsynet.
Helsemessige konsekvenser
Mattilsynet anser at endringene generelt fører til helsemessig tryggere maten
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten endrer fo. (EU) 2023/915 som foreløpig ikke er tatt inn ui EØS avtalen. Denne rettsakten bør fastsettes samtidig med fastsettelse av fo. (EU) 2023/915
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.