Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1207 av 29. april 2024 om ikke å fornye godkjenningen av det aktive stoffet dimetomorf, i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1107/2009, og om endring av gjennomføringsforordning (EU) nr. 540/2011
Plantevernmiddelforordningen: avslag på forlenget godkjenning av dimetomorf som aktivt stoff
EØS-notat offentliggjort 27.6.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 26.3.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.4.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.8.2024)
Sammendrag av innhold
Dimetomorf er fra tidligere godkjent som aktivt stoff som kan inngå i plantevernmiddel. I 2023 ble godkjenningen forlenget til 15. februar 2025, slik at en revurdering av det aktive stoffet kunne ferdigstilles.
Ved vurderingen av dimetomorf ble det konstatert flere uheldige egenskaper. Spesielt ble det konkludert med at dimetomorf har hormonforstyrrende egenskaper for mennesker og ville pattedyr som ikke-målorganismer. Det aktive stoffet er også klassifisert som giftig for reproduksjon.
Dimetomorf blir med dette ikke regodkjent som aktivt stoff til bruk i plantevernmidler, og blir dermed tatt ut av liste A i forordning (EU) nr. 540/2011. Avviklingsperioden for preparater som inneholder dimetomorf skal være avsluttet senest 20. mai 2025.
Merknader
Generelt om godkjenning av plantevernmidler
Aktive stoffer som er tillatt brukt i plantevernmidler, blir oppført på en liste i forordning (EU) nr. 540/2011. A-listen inneholder stoffer som er vurdert etter EUs gamle direktiv 91/414/EØF, B-listen stoffer som er vurdert etter det nye regelverket, dvs. forordning (EU) nr. 1107/2009, eller etter en overgangsløsning, C-listen basissubstanser, D-listen lavrisikostoffer og E-listen substitusjonskandidater. Listene endres løpende ettersom nye vurderinger blir gjort og stoffene får endrede vilkår, mister godkjenningen eller nye stoffer blir godkjent.
For at et preprat som inneholder et aktivt stoff som er på listen, skal kunne brukes i Norge, må det først søkes om godkjenning i Norge. Det er Mattilsynet som godkjenner plantevernmidler i Norge etter en omfattende vurdering, der det blant annet blir tatt hensyn til spesielle norske forhold.
Rettslige konsekvenser
Forordningen vil kreve en mindre endring i forskrift 6. mai 2015 nr. 455 om plantevernmidler ved at rettsakten tilføyes i opplistingen av rettsakter.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføring av forordningen innebærer at plantevernmiddelet Cabrio Duo tas bort fra markedet. Det finnes alternative preparater, men virkemekanismen i Cabrio Duo er viktig for å forebygge utviklingen av fungicidresistens. Resistens mot plantevernmidler er et økende problem i Norge. Bortfall av Cabrio Duo vil spesielt ha konsekvenser for produsenter av vårløk, ifølge nylige uttalelser fra NLR og NIBIO. Det er på det nåværende stadiet, og med nåværende kunnskap, vanskelig å anslå størrelsen av de økonomiske konsekvensene. Gjennomføring av forordningen anses ellers ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Norge ved Mattilsynet har deltatt i kommisjonsarbeidsgruppen for rettsakten i "Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: Phytopharmaceuticals - Legislation".
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Dimetomorf inngår i plantevernmiddelet Cabrio Duo, som i dag er godkjent for bruk i Norge. Preparatet brukes i løk, agurk og salat mot mjøldogg og bladskimmel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Den ble publisert i Official Journal 30. april 2024.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.