Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1286/2014 av 26. november 2014 om nøkkelinformasjonsdokumenter om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter for ikke-profesjonelle investorer (PRIIP)
PRIIPs-forordningen: informasjon om investeringsprodukter
Oppfyllelse av forfatningsrettslige krav meldt av Norge 14.8.2024. EØS-komiteens beslutning trer i kraft 1.10.2024
Tidligere
- Lov- og samtykkeproposisjon fremmet av regjeringen 16.2.2024
- EØS-komitebeslutning 30.4.2020 om innlemmelse i EØS-avtalen
- Norsk lov kunngjort 21.6.2024
- Forskrift om ikrafttredelse av norsk lov kunngjort 9.8.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.2.2020)
Forordningen stiller krav om at alle ikke-profesjonelle investorer gis et tresiders, standard format nøkkelinformasjonsdokument, såkalt «KID» (Key Information Document») før de signerer kontrakt om kjøp av sammensatte investeringsprodukter, såkalt «PRIIPs» (packaged retail and insurance-based investment products).Kravene til utarbeidelse av nøkkelinformasjon gjelder på tvers av bank-, forsikrings- og verdipapirsektoren. Formålet er å hjelpe investorene til å forstå og sammenlikne sammensatte investeringsprodukter, estimere totale kostnader ved investeringen, samt være oppmerksom på risiko-/avkastningsprofilen. Nøkkelinformasjonsdokumentet (KID) skal være klart adskilt fra reklame, og være samsvarende med de bindende avtaledokumentene.
Forordningen er ikke til hinder for at medlemstatene regulerer krav om nøkkelinformasjon også for produkter som faller utenfor forordningens virkeområde, så som pensjonsprodukter.
Det er vedtatt nivå 2-regler til PRIIPs. Disse er fastsatt i Kommisjonsforordning (EU) 2017/653 av 8. mars 2017, og gir supplerende og detaljerte regler om tekniske standarder for presentasjon, gjennomgang mv. av den nøkkelinformasjonen som skal gis.
Rettslige konsekvenser
Forordningen er EØS-relevant, og forventes inntatt i EØS-avtalen. EØS-regler som svarer til forordninger, gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Reglene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Forordningen antas å være EØS-relevant.
Forordningen gir myndighet til EUs finanstilsyn EIOPA.
Gjennomføring i norsk rett krever endringer i flere lover på finansmarkedsområdet.
Andre opplysninger
Forordningen tilhører vedlegg IX til EØS-avtalen.
Status
Forordningen er vedtatt av Rådet og Europaparlamentet, og er offentliggjort i Official Journal. Forordningen trer i kraft i EU to år etter offentliggjøringen. EU-kommisjonen har foreslått ny frist for anvendelsen av PRIIPs-forordningen: 1. januar 2018.
Det er vedtatt nivå 2-regler for PRIIPs. Disse er fastsatt i kommisjonsforordning (EU) 2017/653 av 8. mars 2017. Disse gir supplerende og detljerte regler om tekniske standarder for presentasjon, gjennomgang mv. av den nøkkelinformasjonen som skal gis.
Finansdepartementet sendte saken på alminnelig høring 18. mai 2017, med høringsfrist 20. august 2017.