Referanseverdiforordningen 2016 for finansielle instrumenter og kontrakter: utfyllende bestemmelser om avgifter som gjelder for ESMAs tilsyn med visse administratorer av referanseverdier
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 12.2.2025
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.10.2022)
Sammendrag av innhold
Administratorer av visse kritiske referanseverdier etter referanseverdiforordningen er underlagt direkte tilsyn av den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten ESMA. Det samme gjelder administratorer fra tredjeland. Kommisjonsforordningen fastsetter hvilket gebyr disse administratorene skal betale til ESMA ved søknad om tillatelse eller registrering og for det løpende tilsynet. Forordningen gir regler om beregningsgrunnlag, betaling med mer.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen vil tas inn i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk rett ved inkorporering, det vil si at det i lov eller forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift. Det kan skje i referanseverdiforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Det er per juli 2022 seks norske administratorer av referanseverdier. Forordningen får ingen nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert rettsakten og kommet til at den er EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
I EU skal kravene i forordningen anvendes fra 27. mai 2022. Finanstilsynet antar at samme dato kan gjelde i EØS/EFTA-statene.
Status
Rettsakten er vedtatt og i kraft i EU. Rettsaken er til vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen hos EØS/EFTA-statene. Basisrettsakten referanseverdiforordningen er innlemmet i EØS-avtalen og i kraft i Norge.