Renhetskriterier for fargestoffer i mat: endringsbestemmelser
Kommisjonsdirektiv 2011/3/EU av 17. januar 2011 om endring av direktiv 2008/128/EF om spesifikke renhetskriterier for fargestoffer til bruk i næringsmidler
Commission Directive 2011/3/EU of 17 January 2011 amending Directive 2008/128/EC laying down specific purity criteria on colours for use in foodstuffs
Norsk forskrift kunngjort 22.12.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2012)
Sammendrag av innhold
Direktivet oppdaterer renhetskriterier for lycopene (E 161 d) fra ekstrakt fra røde tomater. Videre fastsetter direktivet renhetskriterier for lycopene utvunnet fra Blakeslea trispora, og syntetisk lycopene.
Merknader
Rettsakten medfører endringer i hjemlingen og henvisningene i forskrift 21. desember 1993 nr. 1378 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Kriterier for renhet og identitet (renhetskriterier) sikrer at tilsetningsstoffene som omsettes og brukes i næringsmidler er de samme som de risikovurderte tilsetningsstoffene.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Virksomhetene:
Virksomhetene vil måtte påse at deres tilsetningsstoff oppfyller de angitte renhetskriteriene. Dette gjelder alle tilsetningsstoffer, og vil ikke medføre nye byrder for virksomhetene.
Forbrukerne:
Renhetskriteriene gir forbrukerne større trygghet for at de tilsetningsstoffene som er brukt er trygge.
Mattilsynet:
Tilsyn med at tilsetningsstoffene oppfyller renhetskriteriene inngår som en del av det vanlige tilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært diskutert i Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Rettsakten ble ved skriftlig prosedyre vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler som fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet vurderer rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Direktivet oppdaterer renhetskriterier for lycopene (E 161 d) fra ekstrakt fra røde tomater. Videre fastsetter direktivet renhetskriterier for lycopene utvunnet fra Blakeslea trispora, og syntetisk lycopene.
Merknader
Rettsakten medfører endringer i hjemlingen og henvisningene i forskrift 21. desember 1993 nr. 1378 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Kriterier for renhet og identitet (renhetskriterier) sikrer at tilsetningsstoffene som omsettes og brukes i næringsmidler er de samme som de risikovurderte tilsetningsstoffene.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Virksomhetene:
Virksomhetene vil måtte påse at deres tilsetningsstoff oppfyller de angitte renhetskriteriene. Dette gjelder alle tilsetningsstoffer, og vil ikke medføre nye byrder for virksomhetene.
Forbrukerne:
Renhetskriteriene gir forbrukerne større trygghet for at de tilsetningsstoffene som er brukt er trygge.
Mattilsynet:
Tilsyn med at tilsetningsstoffene oppfyller renhetskriteriene inngår som en del av det vanlige tilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært diskutert i Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Rettsakten ble ved skriftlig prosedyre vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler som fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet vurderer rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.