Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/859 av 18. mars 2024 om endring av forordning (EU) nr. 37/2010 for å klassifisere stoffet natriumsalisylat med hensyn til øvre grenseverdi for restmengder i næringsmidler av animalsk opprinnelse
Restkonsentrasjoner av veterinærlegemidler i matvarer: endringsbestemmelser for natriumsalisylat
EØS-komitebeslutning 6.12.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 28.2.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 19.3.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 16.10.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.7.2024)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2024/859 omhandler natriumsalisylat, som er et betennelsesdempende stoff. Stoffet står oppført i Tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 over tillatte stoffer til bruk til matproduserende dyr, men har grenseverdier (MRL) for kalkun i muskel, hud og fett i naturlig forhold, lever og nyre. En søknad om utvidelse av eksisterende bestemmelser for natriumsalilsylat til å også omfatte kylling ble sendt til EMA "European Medicines Agency". Basert på vurdering fra "Committee for Medicinal Products for Veterinary Use" (CVMP) har EMA anbefalt etablering av MRL for natriumsalisylat i kylling. EMA har også vurdert at ekstrapolering av grenseverdiene for natriumsalisylat til vev fra andre fjørfearter enn kalkun er hensiktsmessig, men ikke til dyr som produserer egg humant konsum, da det ikke er fremlagt data for egg.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjeldende regelverk er forskrift 30. mai 2012 nr. 512 om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr som gjennomfører forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 med endringer. Forordningen (EU) 2024/859 skal høres og gjennomføres som en endring i forskriften. Rettsakten fører til at blir tillatt å bruke natriumsalisylat til kylling og andre fjørfearter enn kalkun, men ikke til dyr som produserer egg til humant konsum, under en gitt MRL.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, næringen og forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.