Restkonsentrasjoner av veterinærlegemidler i matvarer: endringsbestemmelser for stoffet neomycin
Norsk forskrift kunngjort 23.05.2014
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.1.2014)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) nr. 1056/2013 omhandler neomycin, som er et antimikrobielt middel. Stoffet er i dag oppført i tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 med fastsatt MRL (maksimal grenseverdi for legemiddelrester) for alle matproduserende dyr i målvevene muskel, fett, lever og nyre, melk og egg. EMA (European Medicines Agency) har mottatt en søknad om å endre MRLene i lever og nyre i henhold til nyere data. Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) har vurdert de nye dataene som er sendt inn, og har anbefalt å øke MRL i lever fra 500 til 5500 mikrogram/kg og i nyre fra 5000 til 9000 mikrogram/kg. Vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 er endret i henhold til dette.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjeldende regelverk er forskrift 30. mai 2012 nr. 512 om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr som gjennomfører forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 med endringer. Forordning (EU) nr. 1056/2013 skal høres og gjennomføres som en endring i forskriften. Rettsakten fører til at det blir tillatt med en større restmengde neomycin i lever og nyre fra alle dyr.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten anses ikke å ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser. Neomycin brukes uansett bare oralt til storfe i Norge. Stoffet absorberes nesten ikke fra tarmen. Dermed er en endring i MRL-verdiene i nyre eller lever lite relevant for oss.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 29. oktober 2013, og er til vurdering i EØS-statene.