Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1718 av 8. september 2023 om endring av de tekniske gjennomføringsstandardene fastsatt i gjennomføringsforordning (EU) 2015/2197 med hensyn til valutaer som er nært korrelert, i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 575/2013
Soliditetskrav til banker og verdipapirforetak: gjennomføringsbestemmelser om tett korrelerte valutaer
Norsk forskrift kunngjort 13.2.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 11.9.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 13.12.2023
- EØS-komitebeslutning 2.2.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.2.2024)
Sammendrag av innhold
Det følger av kapitalkravsforordningen ("CRR") artikkel 354 nr. 1 at kapitalkravet er lavere for valutaer som anses som nært korrelerte. Foretakene kan for sammenstilte posisjoner ("matched positions") i nært korrelerte valutaer benytte 4 % kapitalkrav istedenfor det ordinære kapitalkravet (8 %) som angitt i CRR artikkel 351. Gjennomføringsforordningen endrer forordning 2015/2197 og angir en oppdatert liste hvilke valutaer som kan anses som nært korrelerte. Av listen fremgår det at ingen valutaer kan anses som nært korrelert med norske krone (NOK).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i § 2 andre ledd i CRR/CRD-IV forskriften. (Inkorporasjon betyr at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen). Forordningen kan gjennomføres som ny bokstav d i CRR/CRD IV-forskriften § 2 andre ledd nr. 28.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Ingen betydelige konsekvenser da p.t. da det antas at norske bankers posisjoner i valutaer som anses som nært korrelerte valutaer er av begrenset omfang.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.
Vurdering
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.
Status
Forodningen trer i kraft i EU 1. oktober 2023. Forordningen er innlemmet i EØS-avtalen, og gjennomført i norsk rett i CRR/CRD IV-forskriften § 2 andre ledd nr. 28 bokstav d.