Spesifikasjoner for proteinekstrakt fra svinenyrer som ny mat: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 1.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 19.9.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 13.9.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i spesifikasjonen for ny mat-ingrediensen proteinekstrakt fra svinenyrer, som tidligere er godkjent og oppført i unionslista over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Forordningen godkjenner å inkludere en ny produksjonsprosess og en ny metode for å bestemme enzymaktiviteten til diaminoksidase (Ultra High Performance Liquid Chromatography linked with Fluorescent Detection (UHPLC-FLD)) i spesifikasjonene til proteinekstrakt fra svinenyrer.
Europakommisjonen vurderer at det ikke er nødvendig å be EFSA om en risikovurdering, ettersom proteinekstraktet som produseres ved den nye metoden oppfyller de godkjente spesifikasjonene og bare skiller seg fra den godkjente i form (pulver) og farge. Det forventes ikke at endringene i den fysiske formen og utseende påvirker tryggheten. Løsningsmiddelet aceton brukes i løpet av prosessen. Dette er et godkjent løsningsmiddel iht. direktiv 2009/32/EF, og EFSA har tidligere vurdert at nivå opp til 5000 mg/kg aceton er helsemessig trygt. Tilsvarende bruksvilkår for aceton tilføyes derfor i spesifikasjonen.
Ved rettsakten føres endres spesifikasjonene til ny mat-ingrediensen proteinekstrakt fra svinenyrer i tabell 2 i unionslisten, som beskrevet ovenfor.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.