Spesifikasjoner for tilsetningsstoffer: endringsbestemmelser om polyglycitolsirup
Kommisjonsforordning (EU) Nr. 1050/2012 av 8. november 2012 som endrer forordning (EU) nr. 231/2012 om spesifikasjoner for tilsetningsstoffer til næringsmidler oppført i bilag II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 hva angår polyglycitolsirup
Commission Regulation (EU) No 1050/2012 of 8 November 2012 amending Regulation (EU) No 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards Polyglycitol syrup
Norsk forskrift kunngjort 21.5.2013
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.6.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) nr. 231/2012 om spesifikasjoner og renhetsriterier til tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008.Polyglycitolsirup tilhører gruppen hydrogenerte glukosesiruper som er sammensatt av maltitol, sorbitol og høymolekylære polyoler. I motsetning til EUs spesifikasjoner av maltitolsirup (E 965) har polyglycitolsirup en definert konsentrasjon av sorbitol, en lavere konsentrasjon av maltitol og en definert konsentrasjon av høymolekylære polyoler.European Food Safety Authority (EFSA) mener at de toksikologiske data for polyglycitolsirup er utilstrekkelige for å etablere et akseptabelt daglig inntak (ADI), men basert på tilgjengelige data konkluderer EFSA med at det er ingen indikasjon på økt helsemessig risiko ved de foreslåtte bruk av polyglycitolsirup. Polyglycitolsirup har blitt godkjent på grunnlag av spesifikke bruksområder og er tildelt E-nummer E 964.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Mattilsynet mener at polyglycitolsirup er et velegnet søtstoff som opprettholder de organoleptiske egenskaper som tilskrives sukker. Virksomhetene vil kunne utvikle flere sukkerfrie produkter. EFSA vurderer bruken av polyglycitolsirup til ingen helsemessig risiko.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Regelverket er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget for næringsmidler fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 8. november 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) nr. 231/2012 om spesifikasjoner og renhetsriterier til tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008.Polyglycitolsirup tilhører gruppen hydrogenerte glukosesiruper som er sammensatt av maltitol, sorbitol og høymolekylære polyoler. I motsetning til EUs spesifikasjoner av maltitolsirup (E 965) har polyglycitolsirup en definert konsentrasjon av sorbitol, en lavere konsentrasjon av maltitol og en definert konsentrasjon av høymolekylære polyoler.European Food Safety Authority (EFSA) mener at de toksikologiske data for polyglycitolsirup er utilstrekkelige for å etablere et akseptabelt daglig inntak (ADI), men basert på tilgjengelige data konkluderer EFSA med at det er ingen indikasjon på økt helsemessig risiko ved de foreslåtte bruk av polyglycitolsirup. Polyglycitolsirup har blitt godkjent på grunnlag av spesifikke bruksområder og er tildelt E-nummer E 964.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Mattilsynet mener at polyglycitolsirup er et velegnet søtstoff som opprettholder de organoleptiske egenskaper som tilskrives sukker. Virksomhetene vil kunne utvikle flere sukkerfrie produkter. EFSA vurderer bruken av polyglycitolsirup til ingen helsemessig risiko.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Regelverket er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget for næringsmidler fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 8. november 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.