Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/2418 om opprettelse av et instrument for å styrke den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser (EDIRPA)
Styrking av den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser
Oppfyllelse av forfatningsrettslige krav meldt av Norge 17.6.2024. EØS-komiteens beslutning trer i kraft 18.6.2024.
Tidligere:
- Forslag til europaparlaments- og rådsforordning lagt fram av Kommisjonen 19.7.2022
- Europaparlamentets plenumsbehandling 12.9.2023 med pressemelding
- Rådsbehandling 9.10.2023 (enighet med Europaparlamentet; endelig vedtak)
- Europaparlaments- og rådsforordning publisert i EU-tidende 26.10.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 20.12.2023
- EØS-komitebeslutning 15.3.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
- Samtykkeproposisjon fremmet av regjeringen 5.4.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.6.2024)
Sammendrag av innhold
European Defence Industry Reinforcement through Common Procurement Act/Om opprettelse av et instrument for å styrke den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser (EDIRPA) er et instrument som skal stimulere til felles anskaffelser gjennomført av 3 eller flere land i fellesskap. EDIRPA har et omfang på 300 millioner euro og legges opp med et arbeidsprogram der anskaffelsesmyndighet i EU og Norge kan gå sammen om å søke om støtte som offset for kostnadene ved å gjennomføre flernasjonale anskaffelser. EDIRPA åpner for å gi støtte på inntil 20 prosent av totalverdien av en felles anskaffelse, men ikke mer enn 15 prosent av EDIRPAs totalbudsjett. Støtten knyttes ikke opp mot konkrete kostnadselementer, men skal fungere som et incentiv for felles anskaffelser. Det er mulig å søke om støtte både for anskaffelser som skal begynnes i 2024-2025, men også for anskaffelser som er påbegynt siden Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Formålet med EDIRPA er å øke graden av felles anskaffelser og koordinere disse anskaffelsene for å gi trygghet til land som vurderer å donere ytterligere forsvarsmateriell til Ukraina.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Deltakelse i EDIRPA nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendringer. Siden deltakelse i EDIRPA forplikter Stortinget i fremtidige budsjettår, er Stortingets samtykke nødvendig til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning etter Grl. § 26 andre ledd. Stortinget ga sitt sitt samtykke i vedtaks form den 30. mai 2024.
I henhold til EØS-avtalen artikkel 93 nr. 2 skal beslutninger i EØS-komiteen treffes ved enighet mellom EU på den ene siden, og EØS/EFTA-statene, som opptrer samstemt, på den andre. Det følger av artikkel 103 nr. 1 at i de tilfeller der det er tatt konstitusjonelt forbehold, blir beslutningen først bindende for Norge etter at man har meddelt de andre partene at de forfatningsmessige kravene er oppfylt, det vil si at Stortinget har gitt sitt samtykke. Norge meddelte at de forfatningsmessige kravene er oppfylt den 14. juni.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Norge forplikter seg til bidrag til og deltakelse i EDIRPA over statsbudsjettet for 2024 og 2025. Utgiftene for norsk deltakelse i 2024 og 2025 fastsettes etter EØS-avtalens artikkel 82 nr. 1 bokstav a), og vil utgjøre 10 110 000 euro (om lag 114 mill. kroner med en kurs på 1:11,30). Utgiftene til norsk deltakelse vil bli dekket innenfor den militære delen av Nansen-programmet.
Forsvarsdepartementet vil stå for den løpende oppfølgingen av EDIRPA i gjennomføringsperioden, noe som ikke forventes å medføre administrativt merarbeid i betydelig grad.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten behandles i spesialutvalget for indre marked.
Vurdering
Forordningen har en viss relevans for felles anskaffelser av forsvarsmateriell og den forsvarsindustrielle delen av det indre marked. EØS/EFTA-statene anses likevel ikke som rettslig forpliktet til å innlemme forordningen i EØS-avtalen. Forordningen er innlemmet i Protokoll 31 om det frivillige samarbeidet.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 18. oktober 2023.
Rettsakten er innlemmet i Protokoll 31 av EØS-avtalen.