Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1048 av 9. april 2024 om tillatelse til å bringe proteinkonsentrat fra Lemna gibba og Lemna minor i omsetning som et nytt næringsmiddel og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Tillatelse til omsetning av proteinkonsentrat fra Lemna gibba og Lemna minor som ny mat
Norsk forskrift kunngjort 13.11.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 9.3.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 10.4.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 18.9.2024
- EØS-komitebeslutning 25.10.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.6.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner et proteinkonsentrat fra vannlinsene Lemna gibba og Lemna minor, i en rekke matvarekategorier inkludert kosttilskudd til voksne.
"The European Food Safety Authority" (EFSA) har i en risikovurdering vedtatt 28. februar 2023, konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår.
Ny mat-ingrediensen inneholder relativt mye fyllokinon (vitamin K). For å sikre at forbrukerne, og spesielt forbrukere som bruker blodfortynnende legemidler, får informasjonen om vitamin K-innholdet stilles det krav om at innholdet av vitamin K skal merkes både på kosttilskudd og de godkjente matvarekategoriene.
Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier, og kriteriene for innvilgning foreligger. Godkjenningen vil dermed bare gjelde for søkeren i fem år. EFSA kan i perioden heller ikke bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere.
Ved rettsakten vil ny mat-ingrediensen føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår. Lovbestemt betegnelse skal være «proteinkonsentrat fra plantene Lemna gibba og Lemna minor» eller «proteinkonsentrat fra planten Lemna gibba», avhengig av om Lemna minor er til stede. Kosttilskudd skal merkes med at de bare skal inntas av voksne. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.