Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om E 262(ii) natriumdiacetat
Kommisjonsforordning (EU) 2022/650 av 20. april 2022 om endring av vedlegget til forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer i næringsmidler oppført i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til spesifikasjoner for natriumdiacetat (E 262 (ii))
Commission Regulation (EU) 2022/650 of 20 April 2022 amending the Annex to Regulation (EU) No 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards specifications for sodium diacetate (E 262(ii))
Norsk forskrift kunngjort 22.12.2022
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.8.2022)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer spesifikasjonene til tilsetningsstoffet natriumdiacetat E 262(ii).
I søknaden fra 2018 ber søkeren om endret %-innhold av fri eddiksyre fra 39–41 % fri eddiksyre til 39-43 % og da tilsvarende endring av natriumacetat fra 58–60 % til 57-60%. Ved å øke grenseverdien for fri eddiksyre vil tørketiden bli forkortet, energibehovet blir redusert og produksjonsprosessen blir mer bærekraftig. Økt grenseverdi endrer hverken produksjonsprosessen eller innholdet av andre urenheter, og vil derfor ikke medføre noen økt helserisiko. Det er derfor ikke nødvendig å be om en uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA), nevnt i artikkel 3 nr. 2 2 i forordning (EF) nr. 1331/2008.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndighet, næring eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Den aktuelle oppdateringen medfører ingen økt helsemessig risiko av betydning.
Det er derfor hensiktsmessig å godkjenne de endrede spesifikasjonene for tilsetningsstoffet natriumdiacetat (E262 (ii))
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer spesifikasjonene til tilsetningsstoffet natriumdiacetat E 262(ii).
I søknaden fra 2018 ber søkeren om endret %-innhold av fri eddiksyre fra 39–41 % fri eddiksyre til 39-43 % og da tilsvarende endring av natriumacetat fra 58–60 % til 57-60%. Ved å øke grenseverdien for fri eddiksyre vil tørketiden bli forkortet, energibehovet blir redusert og produksjonsprosessen blir mer bærekraftig. Økt grenseverdi endrer hverken produksjonsprosessen eller innholdet av andre urenheter, og vil derfor ikke medføre noen økt helserisiko. Det er derfor ikke nødvendig å be om en uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA), nevnt i artikkel 3 nr. 2 2 i forordning (EF) nr. 1331/2008.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndighet, næring eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Den aktuelle oppdateringen medfører ingen økt helsemessig risiko av betydning.
Det er derfor hensiktsmessig å godkjenne de endrede spesifikasjonene for tilsetningsstoffet natriumdiacetat (E262 (ii))
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.