Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om visse sukkeralkoholer
Kommisjonsforordning (EU) nr. 724/2013 av 26. juli 2013 som endrer forordning (EU) nr. 231/2012 når det gjelder spesifikasjoner for visse sukkeralkoholer
Commission Regulation (EU) No 724/2013 of 26 July 2013 amending Regulation (EU) No 231/2012 as regards specifications on several polyols
Norsk forskrift kunngjort 04.03.2014
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.02.2014)
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer i næringsmidler oppført i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008. Forordning (EU) nr. 231/2012 fastsetter spesifikasjoner for mannitol produsert ved hydrogenering (E 421(i)) og mannitol produsert ved fermentering (E 421 (ii)). Mannitol (E421 (i)) endres fra «mannitol (E 421(i))» til «mannitol med hydrogenering» for å klargjøre og skille de to forskjellige produksjonsmetodene. Spesifikasjonene for sukkeralkoholen isomalt (E 953) endres til å gjelde både krystallisert form og isomalt i vannløsning. Vannløsningen må inneholde 60 % isomalt. I renhetskriteriene for sukkeralkoholer blir analysemetoden for mineralrester først og fremst klorid- og sulfittrester og sulfittaske endret til en analysemetode basert på ledningsevne (konduktivitet), og med henvisning til den felles europeiske farmakopé for å analysere rester av mineraler i sukkeralkoholer. Den nye analysemetoden er en enklere, mer kostnadseffektiv og mer miljøvennlig metode. Som følge av dette er spesifikasjoner for tilsetningsstoffene sorbitol (E 420 (i)), sorbitolsirup (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol produsert med fermentering (E421 (ii)), isomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), maltitolsirup (E 965 (ii)), xylitol (E 967) og erytritol (E 968) endret. I henhold til forordning (EF) nr. 1331/2008 skal Kommisjonen be om vurdering fra EFSA for å oppdatere unionslisten over tilsetningsstoffer i mat, bortsett fra når oppdateringen ikke er egnet til å ha en effekt på menneskers helse. Endringene i spesifikasjonene endrer ikke eksponering og medfører dermed ingen økt helsemessig risiko. Det er derfor ikke søkt uttalelse fra EFSA.
Merknader
Rettslige konsekvenser Gjennomføring av forordningen i norsk rett medfører behov for endring i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske, administrative og andre konsekvenser:Mattilsynet kan ikke se at gjennomføring av rettsakten i norsk rett vil medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning verken for norske virksomheter, myndighetene eller samfunnet i øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Regelverket er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer i næringsmidler oppført i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008. Forordning (EU) nr. 231/2012 fastsetter spesifikasjoner for mannitol produsert ved hydrogenering (E 421(i)) og mannitol produsert ved fermentering (E 421 (ii)). Mannitol (E421 (i)) endres fra «mannitol (E 421(i))» til «mannitol med hydrogenering» for å klargjøre og skille de to forskjellige produksjonsmetodene. Spesifikasjonene for sukkeralkoholen isomalt (E 953) endres til å gjelde både krystallisert form og isomalt i vannløsning. Vannløsningen må inneholde 60 % isomalt. I renhetskriteriene for sukkeralkoholer blir analysemetoden for mineralrester først og fremst klorid- og sulfittrester og sulfittaske endret til en analysemetode basert på ledningsevne (konduktivitet), og med henvisning til den felles europeiske farmakopé for å analysere rester av mineraler i sukkeralkoholer. Den nye analysemetoden er en enklere, mer kostnadseffektiv og mer miljøvennlig metode. Som følge av dette er spesifikasjoner for tilsetningsstoffene sorbitol (E 420 (i)), sorbitolsirup (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol produsert med fermentering (E421 (ii)), isomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), maltitolsirup (E 965 (ii)), xylitol (E 967) og erytritol (E 968) endret. I henhold til forordning (EF) nr. 1331/2008 skal Kommisjonen be om vurdering fra EFSA for å oppdatere unionslisten over tilsetningsstoffer i mat, bortsett fra når oppdateringen ikke er egnet til å ha en effekt på menneskers helse. Endringene i spesifikasjonene endrer ikke eksponering og medfører dermed ingen økt helsemessig risiko. Det er derfor ikke søkt uttalelse fra EFSA.
Merknader
Rettslige konsekvenser Gjennomføring av forordningen i norsk rett medfører behov for endring i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske, administrative og andre konsekvenser:Mattilsynet kan ikke se at gjennomføring av rettsakten i norsk rett vil medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning verken for norske virksomheter, myndighetene eller samfunnet i øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Regelverket er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.