Kommisjonsforordning (EU) 2024/1451 av 24. mai 2024 om endring av vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til tilsetningsstoffene vinsyre (L(+)-) (E 334), natriumtartrater (E 335), kaliumtartrater (E 336), natriumkaliumtartrat (E 337) og kalsiumtartrat (E 354)
Tilsetningsforordningen: vinsyre, natriumtartrater, kaliumtartrater, natriumkaliumtartrat og kalsiumtartrat
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 27.5.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 7.3.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.6.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen går etter den såkalte "hurtigprosedyren".
Forordningen endrer unionslistene i vedleggene II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler, over henholdsvis godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler og over godkjente tilsetningsstoffer, herunder bærere, som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer, aromaer og næringsstoffer i næringsmidler. Endringene gjelder maksimale bruksmengder (grenseverdier) for tilsetningsstoffene vinsyre (L(+)-) (E 334), natriumtartrat (E 335), kaliumtartrat (E 336), natriumkaliumtartrat (E 337) og kalsiumtartrat (E 354), samt justeringer for hvilke næringsmiddelkategorier disse tilsetningsstoffene kan brukes i. Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Tilsetningsstoffene vinsyre og tartrater (E 334-337 og E 354) er for tiden inkludert i Gruppe I (vedlegg II, del C, tilsetningsstoffer utenom farger og søtstoffer tillatt å bruke quantum satis, der enten akseptabelt daglig inntak ikke er spesifisert eller numerisk verdi ikke trengs basert på den nyligste risikovurderingen). I tillegg er vinsyre og tartrater (E 334-337 og E 354) tillatt å bruke i enkelte næringsmiddelkategorier med enten en spesifisert numerisk maksimal bruksmengde eller ved quantum satis.
På bakgrunn av EFSAs reevaluering av vinsyre og tartrater (E 334-337 og E 354) utstedt mars 2020, ble en gruppe-ADI (akseptabelt daglig inntak) på 240 mg/kg kroppsvekt per dag (uttrykt som vinsyre) for disse tilsetningsstoffene etablert. Eksponeringsestimatene for de forskjellige populasjonsgruppene i det mest relevante eksponeringsscenarioet oversteg ikke gruppe-ADI-en. I januar 2021 lanserte EU-kommisjonen en offentlig utlysning om tekniske data for vinsyre og tartrater (E 334-337 og E 354), der de blant annet etterlyste informasjon om hvilke næringsmiddelgrupper disse tilsetningsstoffene brukes i.
Basert på EFSAs reevaluering, spesielt innføringen av en gruppe-ADI, vil vinsyre og tartrater (E 334-337 og E 354) fjernes fra Gruppe I og etableres i en egen gruppe. Tillatelsene for hvilke næringsmiddelkategorier disse kan brukes i vil justeres basert på informasjonen samlet fra EU-kommisjonens utlysning, slik at tillatelsene vil fjernes i de kategoriene der ingen informasjon om bruk fremkom. I tillegg vil det etableres numeriske maksimale bruksmengder i de næringsmiddelkategoriene der tilsetningsstoffene er tillatt.
De nye maksimale bruksmengdene vil bli gjeldende etter en 6 måneders overgangsperiode, etter dato for ikrafttredelse av forordningen. Produkter som er omsatt før denne overgangsperioden er over, kan selges frem til 'best før'/'siste forbruksdato' er utgått.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Vi kan ikke se at forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.