Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1201 av 26. april 2024 om tilbaketrekking fra markedet av stjerneanisterpener fra Illicium verum Hook.f. som fôrtilsetningsstoff
Tilsetningsstoffer i fôrvarer: tilbaketrekking av stjerneanis-terpener fra markedet
Norsk forskrift kunngjort 2.10.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 29.4.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.7.2024
- EØS-komitebeslutning 23.9.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.6.2024)
Sammendrag av innhold
Stjerneanis terpener var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC). Det ble søkt om re-godkjenning av dette tilsetningsstoffet. I forbindelse med re-godkjenningen har European Food Safety Authority (EFSA) gjort en vurdering av dette tilsetningsstoffet. EFSA konkluderte i sin vurdering at produksjonsprosessen av dette tilsetningsstoffet resulterer i en berikelse av det genotoksiske og kreftfremkallende stoffet estragol. En slik berikelse er ikke i samsvar med de generelle prinsippene beskrevet i "General approach to assess the safety for the target species of botanical reparations which contain compounds that are genotoxic and/or carcinogenic when used as feed additives".
Søkeren har i etterkant av denne vurderingen trukket søknaden om godkjenning av stjerneanis terpener.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.