(Utkast) Kommisjonsforordning (EU) .../... om endring av forordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471) og karnaubavoks (E 903) som overflatebehandlingsmidler på visse friske frukter og maniok/kassavaer og av lecitin (E 322) og fettsyrer (E 570) som bærere i overflatebehandlingsmidler på maniok/kassava
Tilsetningsstoffer i næringsmidler: endringsbestemmelser mono- og diglyserider av fettsyrer og karnaubavoks
EØS-notat offentliggjort 19.3.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 17.1.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.3.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen går etter den såkalte "hurtigprosedyren".
Forordningen endrer unionslistene i vedleggene II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler, over henholdsvis godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler og over godkjente tilsetningsstoffer, herunder bærere, som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer, aromaer og næringsstoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Endringene gjelder utvidet bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471) på pasjonsfrukt, kiwi og maniok/kassava, og karnaubavoks (E 903) på maniok/kassava, i tillegg til bruk av lecitin (E 322) og fettsyrer (E 570) som bærere i overflatebehandlingsmidler for maniok/kassava.
Teknisk funksjon av E 471 og E 903 vil være som overflatebehandlingsmidler på skallet for å forhindre fuktighetstap og oksidering, som vil bevare næringsinnhold og forlenge holdbarheten. Dette er relevant for råvarer fra tropisk klima som må transporteres langt. E 322 og E 570, brukt som bærere, vil legge til rette for stabil og jevn påføing av overflatebehandlingsmidlene. Det forventes ikke at tilsetningsstoffene vil migrere fra skallet og inn til de spiselige delene.
Ifølge tilsetningsstofforskriften skal tilsetningsstoffer ikke brukes i ubearbeidede næringsmidler, med mindre det forekommer særlige bestemmelser om dette. De aktuelle tilsetningsstoffene er allerede godkjent til overflatebehandling av flere frukter, bl.a. sitrusfrukt, meloner og ananas. Ifølge tidligere risikovurderinger gjort av EFSA, og ettersom bruken kun gjelder skall som vanligvis ikke spises, er det liten helserisiko forbundet med de aktuelle tilsetningsstoffene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er ikke vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.