Kommisjonsforordning (EU) 2024/2608 av 7. oktober 2024 om endring av vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av pulverisert cellulose (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) i umodne myke smørbare osteprodukter
Tilsetningsstoffer i næringsmidler: endringsbestemmelser om pulverisert cellulose og glukono-delta-lakton i smørbare osteprodukter
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 8.10.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 23.7.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.9.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen går etter den såkalte "hurtigprosedyren".
Forordningen endrer unionslisten i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Endringene gjelder utvidet bruk av tilsetningsstoffene cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) i næringsmiddelkategori 01.7.6 (osteprodukter, unntatt produkter som omfattes av kategori 16 (desserter)), slik at tilsetningsstoffene nå også kan brukes i umodnede myke smøreostprodukter. Tillatt bruksmengde (grenseverdi) vil fortsatt være quantum satis, som vil si «i tilstrekkelig mengde». Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
I produksjon av umodnede myke smøreostprodukter vil glukono-delta-lakton (E 575) fungere som et surhetsregulerende middel ved å forsure melkeblandingen og koagulere kasein på kort tid ved en kontrollert pH-reduksjon uten bruk av melkesyrebakterier. Cellulosepulver (E 460(ii)) vil fungere som en stabilisator ved å binde myse og forhindre at den skilles fra ostemassen, noe som sikrer et stabilt produkt gjennom holdbarhetstiden. Den tiltenkte bruken av cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) resulterer dermed i en mer effektiv produksjonsprosess som krever mindre råmateriale, energi og tid.
Endringene skjer som følge av to søknader om utvidet bruk av de to tilsetningsstoffene. Både cellulosepulver og glukono-delta-lakton er av EFSA tidligere regnet som stoffer med veldig lav helserisiko ved nåværende bruks- og inntaksnivåer, noe som også er grunnen til at disse stoffene ikke har en numerisk ADI. På grunn av dette ble det vurdert at det ikke var nødvendig å be om en uttalelse fra EFSA.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Vi kan ikke se at forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er ikke vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.