Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/393 av 26. januar 2024 om endring av vedlegg II, IV, IX og X til gjennomføringsforordning (EU) 2021/404 med hensyn til listen over tredjeland, territorier og soner hvorfra forsendelser av visse hovdyr og avlsmateriale fra disse, fra New Zealand, Sør-Afrika og Storbritannia er tillatt i Unionen, og om retting av vedlegg V og XXII med hensyn til listen over tredjeland, territorier og soner hvorfra forsendelser av fjørfe og avlsmateriale av disse er tillatt i Unionen og for transitt gjennom Storbritannia for forsendelser som kommer fra og returnerer til Unionen
Tredjelandslisten for innførsel av hovdyr, fjørfe og avlsmateriale fra disse: endringsbestemmelser om New Zealand, Sør-Afrika og Storbritannia
EØS-notat offentliggjort 13.2.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 29.1.2024
Bakgrunn
Red. anm.: Anvendes i EØS-avtalen ved forenklet prosedyre uten vedtak i EØS-komiteen.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.1.2024)
Sammendrag av innhold
Dyrehelseforordning (EU) 2016/429 gir blant annet bestemmelser om dyrehelsekrav ved import av dyr, avlsmateriale og animalske produkter (forsendelser) fra tredjeland til EØS. Utfyllende bestemmelser om dyrehelsekrav ved import av slike forsendelser er gitt i forordning (EU) 2020/692. Ett av kravene er at forsendelsen må komme fra et tredjeland som er listeført i forordning (EU) 2021/404. Det er gitt en rekke kriterier for listeføring av tredjeland i artikkel 230 av forordning (EU) 2016/429. Ett av kriteriene er fravær av visse listeførte sykdommer. Ved utbrudd eller avsluttet bekjempelse av slike sykdommer endres tredjelandslistene i forordning (EU) i forordning (EU) 2021/404.
Denne fororsningen gjør følgende endringer tredjelandslistene:
- Endrer oppføringen av New Zealand, Sør-Afrika og Storbritannia i vedleggene II, IV, IX og X av forordning (EU) 2021/404 som tillater import av visse hov- og klauvdyr, samt avlsmateriale derav fra landene til EØS. Endringene har bakgrunn i at New Zealand har oppnådd sykdomsfri status for blåtunge og Storbritannia har fått sykdomsfri status for blåtunge trukket tilbake etter et tilfelle av sykdommen. En regelverksreferanse til et beskyttelsestiltak om import av hester fra Sør-Afrika (beslutning 2008/689/EU) er opphevet og fjernes.
- Korrigerer oppføringen av Storbritannia i vedlegg V av forordning (EU) 2021/404 som tillater import av fjørfe, avlsmateriale fra fjørfe samt ferskt kjøtt fra fjørfe fra landet til EØS ved at spesifikke helsegarantier for fjørfe og fjørfeprodukter fra visse områder korrigeres.
- Korrigerer oppføringen av Storbritannia i vedlegg XXII av forordning (EU) 2021/404 som tillater transitt gjennom Storbritannia og retur av forsendelser med opprinnelse EØS som skal returneres til EØS fra landet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil gjennomføres i dyreimportforskriften og krever en endring av denne. Gjennomføringen skjer etter forenklet prosedyre, dvs. uten forutgående høring.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet vurderer at endringene ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Næringen og bransjen har ikke vært involvert i vurderingen og er ikke informert om denne endringen.
Rettsakten inneholder heller ingen særlige EØS-rettslige problemstillinger.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.
Vurdering
Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel. Den ansees ikke som spesielt viktig for Norge da vi generelt har liten import av hov- og klauvdyr, avlsmateriale derav, fjørfe, avlsmateriale fra fjørfe og ferskt kjøtt fra fjørfe og fuglevilt fra tredjeland. Videre er dette en endring vi ikke har mulighet til å påvirke på dette stadiet. Endringene i tredjelandslister vurderes av EU Kommisjonen på bakgrunn av innsendt dokumentasjon fra aktuelt tredjeland. Vi støtter oss til denne vurderingen. Endringene presenteres på møter for stående komite for importkontroll.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten skal gjennomføres i EFTA-landene samtidig med at den trer i kraft i EU.