Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2046 av 29. juli 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til de særlige kravene til merking av det nye næringsmiddelet delvis hydrolysert protein fra mesk av bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa)
Unionslisten over ny mat: endrede spesifikasjoner for delvis hydrolysert protein fra bygg og ris
Norsk forskrift kunngjort 13.11.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 17.6.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.7.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 18.9.2024
- EØS-komitebeslutning 25.10.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.9.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring av den spesifikke betegnelsen for delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris. Brukt bygg og ris er tidligere godkjent som ny mat og oppført i unionslisten (forordning 2023/2851), med lovbestemt betegnelse «delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris».
Søker har søkt om å endre den spesifikke betegnelsen til «hydrolysert protein fra bygg og ris». Søkeren mener at ordet «delvis» ikke er en veldefinert betegnelse, spesielt ikke for den gjennomsnittlige forbrukeren, og at ordet «brukt» ikke brukes i betegnelsen for andre proteiner som tidligere er godkjent som ny mat og som er prosessert på samme måte.
Europakommisjonen vurderer at ordet «brukt» kan fjernes fra betegnelsen, men at ordet «delvis» må beholdes ettersom graden av hydrolyse bare er 1-7%.
Europakommisjonen anser at det ikke er nødvendig å be EFSA om en vurdering, ettersom endringen ikke vil påvirke den helsemessige tryggheten.
Ved rettsakten endres den lovbestemte betegnelsen for delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris til «delvis hydrolysert protein fra bygg og ris» i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.