Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2062 av 30. juli 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til spesifikasjonene for det nye næringsmiddelet DHA- og EPA-rik olje fra Schizochytrium sp.
Unionslisten over ny mat: endringsbestemmelser for olje av Schizochytrium sp. med høyt innhold av DHA og EPA
Norsk forskrift kunngjort 16.12.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 17.6.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 31.7.2024
- EØS-komitebeslutning 6.12.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.9.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i spesifikasjonen for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp. med høyt innhold av DHA og EPA. Schizochytrium sp. med høyt innhold av DHA og EPA er tidligere godkjent som ny mat og oppført i unionslisten.
DHA-nivået i spesifikasjonen endres fra gjeldende ≥ 22,5 % til ≥ 15,0 %. Endringen er relatert til optimalisering av produksjonsprosessen og næringsstoffene brukt i fermenteringen.
Europakommisjonen anser at det ikke er nødvendig å be EFSA om en risikovurdering, ettersom endringen av minimumsinnholdet for DHA ikke vil påvirke den helsemessige tryggheten.
Ved rettsakten vil spesifikasjonen for DHA-nivået for olje fra Schizochytrium sp. med høyt innhold av DHA og EPA endres i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), som nevnt ovenfor.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.