Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2145 av 16. oktober 2023 om retting av visse språkversjoner av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 om opprettelse av EU-listen over nye næringsmidler i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283 om nye næringsmidler
Unionslisten over ny mat: rettelse av språkversjoner
EØS-komitebeslutning 15.3.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 17.10.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 17.1.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.6.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen korrigerer en feil i oversettelsene av oppføringene glukosamin HCl, glukosaminsulfat KCl, glukosaminsulfat NaCl, og Calanus finmarchius-olje i unionslistens tabell 1 i forordning (EU) 2017/2470.
Feilene gjelder den kroatiske, tsjekkiske, nederlandske, finske, franske, ungarske, litauiske, latviske, polske, portugisiske, romanske, slovakiske, spanske og italienske språkversjonene av forordning (EU) 2017/2470 om unionslisten over ny mat.
Feilene i de angitte språkversjonene av forordningen endrer meningen til bestemmelsene, og endres derfor.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning (EU) 2015/2283 er gjennomført i norsk rett i § 1 i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Underkomiteene I-IV i EFTA/EØS har bestemt at alle rettsakter som korrigerer ulike språkversjoner av rettsaker som tidligere er tatt inn i EØS-avtaleverket, skal anses som EØS-relevante, og dermed også tas inn i EØS-avtaleverket.
EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har imidlertid opplyst at de ikke forventer at slike rettsakter gjennomfører i nasjonal rett i EØS-/EFTA-statene og at det derfor heller ikke er nødvendig med utfylling og innsending av såkalte "Form 1", forutsatt at disse retsaktene ikke påvirker innholdet i det aktuelle regelverket.
Det er derfor ikke nødvendig å gjennomføre denne forordningen i norsk rett, selv om den tas inn i EØS-avtaleverket.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der berørte departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.