Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2196 av 4. september 2024 om retting av fransk språkversjon av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 om opprettelse av EU-listen over nye næringsmidler i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283 om nye næringsmidler
Unionslisten over ny mat: retting av fransk språkversjon
EØS-notat offentliggjort 19.11.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.9.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.11.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen korrigerer en feil i den franske språkversjonen av oppføringen «delvis avfettet chiafrøpulver (Salvia hispanica)» i unionslistens tabell 2 i forordning (EU) 2017/2470. Feilen gjelder konsentrasjonen til noen av kontaminantene i spesifikasjonen. Feilene ble introdusert ved forordning (EU) 2023/2214, og rettes opp ved denne forordningen. Andre språkversjoner er ikke påvirket.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning (EU) 2015/2283 er gjennomført i norsk rett i § 1 i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Underkomiteene I-IV i EFTA/EØS har bestemt at alle rettsakter som korrigerer ulike språkversjoner av rettsaker som tidligere er tatt inn i EØS-avtaleverket, skal anses som EØS-relevante, og dermed også tas inn i EØS-avtaleverket.
EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har imidlertid opplyst at de ikke forventer at slike rettsakter gjennomfører i nasjonal rett i EØS-/EFTA-statene og at det derfor heller ikke er nødvendig med utfylling og innsending av såkalte "Form 1", forutsatt at disse retsaktene ikke påvirker innholdet i det aktuelle regelverket.
Det er derfor ikke nødvendig å gjennomføre denne forordningen i norsk rett, selv om den tas inn i EØS-avtaleverket.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.