Utstyr og sikringssystemer til bruk i eksplosjonsfarlige omgivelser (revisjon)
Norsk forskrift kunngjort 30.11.2017
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.05.2014)
Varepakken ble vedtatt i 2008 og inneholder to forordninger, Europaparlaments- og rådsforordning 764/2008/EF og 765/2008/EF, og en Europaparlaments- og rådsbeslutning 768/2008/EF som fastsetter retningslinjer for utarbeidelse av nytt eller revidert regelverk som harmoniserer vilkårene for å sette varer på markedet i EØS, jf. artikkel 2 første ledd. Formålet med beslutningen er å strømlinjeforme fremtidig harmonisert EØS-regelverk, slik at det blir lettere for bedrifter å forstå og forholde seg til. Sentrale begreper og prosedyrer skal defineres på samme måte i ulike direktiver og forordninger. Det samme gjelder plikter for importører og distributører. Formålet med sistnevnte er å klargjøre at aktører lenger nede i distribusjonskjeden også har visse forpliktelser til å sørge for at varene de distribuerer til markedet er i tråd med gjeldende regelverk.
Direktiv 2014/34/EU er en teknisk revisjon i tråd med den omforente ordlyden som er vedtatt i varepakkens beslutning 768/2008/EF. Revisjonen skjer samlet i en pakke, ”Alignment”-pakken. Dette er beskrevet i tidliger EØS-notat utarbeidet av Nærings- og fiskeridepartementet. Dette notatet beskriver kun de forhold som avviker fra varepakken eller er unikt for ATEX-utstyrsdirektivet slik dette er beskrevet i direktiv 2014/34/EU.
Sammendrag av innhold
Direktivet beskriver hvordan de ulike aktørene i forsyningskjeden skal forholde seg og hvilke regler som gjelder for dem med tanke på at kun sikre eksplosive varer skal omsettes i markedet. De økonomiske aktørene er alle ledd i forsyningskjeden fra produsent til sluttbruker. Direktivet gir regler om hvordan de eksplosive varene skal være konstruert, produsert og dokumentert, samt reglene for CE-merking og ulike prosedyrer for samsvarserklæring og involvering av teknisk kontrollorgan.
Direktivet gir også regler for akkreditering, utpeking og notifisering av teknisk kontrollorgan, samt om myndighetenes ansvar og forpliktelser i denne forbindelse.
Virkeområdet til direktivet er det samme som angitt i basisrettsakten direktiv 1994/9/EF.
I tillegg til de nye definisjonene som følger av varepakken er noen definisjoner i artikkel 2 ((7), (8) og (9)) redigert uten at dette medfører materielle endringer.
Kapittel 2 gir reglene for de økonomiske aktørene i tråd med varepakkens system. Det settes blant annet krav til økt sporbarhet. Det er tilføyd nytt punkt 6 i artikkel 6 om merking med det spesielle merket for eksplosjonsbeskyttelse i vedlegg II punkt 1.0.5.
Bestemmelsene om overensstemmelse for produktet i direktivets kapittel 3 følger dagens system og innebærer ingen vesentlig endring i regelverket.
Kapittel 4 inneholder reguleringen av tekniske kontrollorganer, akkrediteringen, tilsynsmyndighetens utpeking, og tilhørende notifikasjonsprosedyrer.
Kapittel 5 gjør gjeldende Europaparlaments og rådsforordning (EF) nr. 765/2008 av 9. juli 2008 om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring av produkter artikkel 16 til 29, for utstyr og sikkerhetssystemer for bruk i eksplosjonsfarlig område.
Merknader
Hjemmel i EU-traktaten
Direktivet er hjemlet traktatens artikkel 114.
Rettslige konsekvenser
Gjeldende regulering på område er gitt i forskrift 9. desember 1996 nr. 1242 om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område (ATEX-produktforskriften). Gjennomføring av direktiv 2014/34/EU vil innebære en fullstendig revisjon av forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Kravene til økt sporbarhet vil trolig ha økonomiske konsekvenser for markedsaktørene.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er behandlet i Spesialutvalget for handelsforenkling.
Vurdering
Direktivet er vurdert til å være EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har fulgt arbeidet med nytt direktiv via arbeidsgruppen ATEX Working Party under Europakommisjonen.
Frist for implementering i EU er 20. april 2016.