Utstyr til bruk i flysikringstjenestene og interoperabiliteten til det europeiske lufttrafikkstyringsnettverket: endringsbestemmelser
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.2.2023)
Sammendrag av innhold
Det europeiske flysikkerhetsbyrået EASA har lagt frem et forslag (Opinion 01/23) til kommisjonen om nye regler om krav til og samsvarsvurderinger av ATM/ANS-utstyr, hvilket vil si utstyr til bruk i flysikringstjenestene.
Bakgrunnen for regelverksforslaget er et ønske om å forbedre det regelverket som i dag finnes for å sørge for at utstyr som tas i bruk i flysikringstjenestene er i samsvar med nødvendige krav.
Pr i dag er reglene om krav til og samsvarsvurdering av ATM/ANS-utstyr overordnet regulert i Råds- og parlamentsforordning (EF) nr. 552/2004 («samvirkingsforordningen» for det felles europeiske luftrom). Samvirkingsforordningen er vedtatt opphevet i EU i forbindelse med ny EASA-basisforordning, (EU) 2018/1139, men slik at reglene om ATM/ANS-utstyr likevel gis virkning frem til 12. september 2023. Innen denne datoen var det forutsatt at kommisjonen hadde laget nye regler på området, og det er forslag til slikt regelverk som nå er lagt frem.
Det nye regelverksforslaget inngår i en regelverkspakke som overordnet består av to deler:
- Nye regler om samsvarsvurdering av ATM/ANS-utstyr, herunder krav til godkjenning av organisasjoner som skal designe/produsere slikt utstyr.
- Oppheving av åtte «interoperabilitetsforordninger», gitt med hjemmel i «samvirkingsforordningen», (EF) nr. 552/2004. Dette knytter seg til Data Link, 8,33 kHz kanalseparasjon, transponderkrav, initielle flygeplaner, m.m. De materielle reglene i disse forordningene videreføres i annet regelverk.
Mer presist består regelverkspakken av følgende fem rettsakter:
- En kommisjonsforordning som stiller krav til godkjenning («approval») av foretak som er involvert i design og/eller produksjon av ATM/ANS-utstyr.
- En kommisjonsforordning som stiller krav til godkjenning av ATM/ANS-utstyr.
- En kommisjonsforordning som stiller krav til flyoperatørers CNS-utstyr (data link, 8,33 kHz radio, transponder), og som opphever forordningene 29/2009, 1206/2011, 1207/2011 og 1079/2012.
- En endring av kommisjonsforordning (EU) 2017/373 som tar inn relevante krav som berører ytere av flysikringstjenester, og som opphever forordningene 1032/2006, 633/2007 og 262/2009.
- En endring av kommisjonsforordning (EU) nr. 923/2012 (SERA) som tar inn relevante operative krav knyttet til innlevering av flygeplaner, og til hvordan kommunikasjon mellom fly og lufttrafikktjeneste skal foregå vha data link. Denne forordningen opphever forordningen 1033/2006.
Dette notatet gjelder den fjerde av disse foreslåtte rettsaktene, det vil en endring av kommisjonsforordning (EU) 2017/373. Endringen tar inn relevante krav som berører ytere av flysikringstjenester.
Bakgrunnen for rettsakten er altså at åtte forordninger gitt med grunnlag i samvirkingsforordningen 552/2004, nødvendigvis må «rehjemles» som følge av at samvirkingsforordningen er opphevet i EU. EASA foreslår at de materielle bestemmelsene i disse forordningene fordeles basert på hvem kravene i bestemmelsene retter seg mot. Dette innebærer at krav til ytere av flysikringstjenester tas inn i eksisterende kommisjonsforordning (EU) 2017/373, operasjonelle krav til luftromsbrukerne og lufttrafikktjenesten tas inn i kommisjonsforordning (EU) nr. 923/2012 (SERA), utstyrskrav til luftromsbrukere tas inn i en ny forordning om krav til flyutstyr til bruk i det felles europeiske luftrommet.
Forordningen som endrer forordning (EU) 2017/373 tar inn krav både til medlemsstaten, nasjonalt tilsynsorgan («competent authority»/Luftfartstilsynet) og til ytere av flysikringstjenesten:
- Krav til medlemsstaten er knyttet opp mot bruk av transponderkoder og at ikke frekvensbåndet overbelastes.
- Krav til nasjonalt tilsynsorgan gjelder plikten til å fastsette sikkerhetsdirektiver når ATM/ANS-utstyr ikke fungerer som det skal og plikten til å ha prosesser som sikrer at tjenesteytere overholder krav til ATM/ANS-utstyr.
- Krav til ytere av flysikringstjenester gjelder plikten til å sørge for at eget ATM/ANS-utstyr er i samsvar med regelverkskrav, oppdaterte krav til bruk av kommunikasjons- og navigasjonsutstyr, og enkelte plikter som retter seg utelukkende mot nettverksforvalteren («Network Manager»).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Som vist til ovenfor, er kommisjonsfastsatt regelverk knyttet til interoperabilitet for det felles europeiske luftrommet (SES) i dag hjemlet i Råds- og parlamentsforordningen (EF) nr. 552/2004 (samvirkingsforordningen). De åtte kommisjonsforordningene som denne saken gjelder er tatt inn i norsk rett som del av EØS-avtalen i forskrift 14. mai 2007 nr. 513 om samvirkingsevnen i Det europeiske nett for lufttrafikkstyring.
Samvirkingsforordningen er vedtatt opphevet i EU i forbindelse med ny basisforordningpå flysikkerhetsområdet, (EU) 2018/1139, men slik at regelverk knyttet til interoperabilitet for det felles europeiske luftrommet likevel gis virkning frem til 12. september 2023. (EU) 2018/1139 er imidlertid ennå ikke gjort til norsk rett, slik at samvirkingsforordningen vil fortsette å gjelde i Norge også etter 12. september 2023, så lenge ikke (EU) 2018/1139 også blir norsk rett i mellomtiden.
Siden det planlegges med gjennomføring av (EU) 2018/1139 i norsk rett, vil Luftfartstilsynet arbeide med det foreliggende regelverksforslaget som om det pr 12. september 2023 også vil kunne bli gjeldende for Norge.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Siden regelverksforslaget i seg selv ikke er ment å medføre noen materielle endringer, antas det ikke å ville få økonomiske og administrative konsekvenser av betydning. Luftsfartsaktørene, først og fremt flyoperatører og flysikringstjenesteytere, er de som blir berørt. Disse må gjøre enkelte mindre administrative tilpasninger, i form av tilpasninger av referanser i interne håndbøker, prosedyrer, etc. Det samme vil gjelde for Luftfartstilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Luftfartstilsynets foreløpige vurdering er at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Luftfartstilsynet finner at regelverksforslaget fremstår som EØS-relevant og akseptabelt. Det antas ikke å ville bli behov for tilpasningstekst.
Status
Status for regelverksforslaget er at det nå foreligger et konkret forslag for kommisjonen om ny rettsakt, fremmet av EASA. Forslaget vil bli gjenstand for drøfting i komitologi- og ekspertgruppeprosesser, med forventet vedtakelse av kommisjonen i løpet av sommeren 2023.