Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/908 av 17. januar 2024 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 med hensyn til antall og navn på de faste vitenskapsgruppene til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet
Vitenskapsgruppene til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA): endringsbestemmelser
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 25.9.2024
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 17.1.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 20.3.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.5.2024)
Sammendrag av innhold
Hovedrettsakten, forordning (EU) nr. 178/2002, gir hovedregler og prinsipper for at det indre marked skal fungere effektivt, samt sørger for et høyt beskyttelsesnivå for forbrukernes helse. Rettsakten inneholder materielle regler som blant annet fastsetter hva som skal til for at fôr og næringsmidler skal anses som helsemessig trygge, og legger ansvaret for dette både på den virksomheten som produserer og den virksomheten som omsetter fôret og næringsmidlene. Forordningen innfører et hurtig varslingssystem for helsefarlige næringsmidler og fôr, og oppretter Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority) - EFSA, og stiller krav til dens organisering, oppgaver og ansvar.
Artikkel 28 stiller opp regler for etablering av vitenskapsgrupper som skal bidra med vitenskapelige uttalelser og offentlige høringer.
På grunn av teknologisk utvikling og økende grad av kompleksitet har EFSA bedt Kommisjonen om å nedsette to nye vitenskapsgrupper for «næringsmiddelenzymer» og «matkontaktmaterialer», jf. art. 28 fjerde ledd.
Det er i dag allerede etablert en gruppe for «matkontaktmaterialer, enzymer, aromaer og tekniske hjelpestoffer». Denne skal arbeide frem til 30. juni 2024 og det er derfor behov for å etablere nye grupper for å fortsette gruppens arbeid. Gruppen ønskes delt i to grupper grunnet arbeidsmengden på områdene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil medføre et behov for å endre rettsakten som gjennomfører forordning (EU) nr. 178/2002 i norsk rett, forskrift 22. desember 2008 nr. 1620 om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket (matlovsforskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten med etableringen av to nye vitenskapsgrupper vurderes ikke til å medføre noen kostander for Mattilsynet eller næringen.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten endrer forordning (EU) nr. 178/2002, og etablerer to nye vitenskapgrupper for områdene «næringsmiddelenzymer» og «matkontaktmaterialer».
Disse to gruppene skal erstatte dagens gruppe som jobber med «matkontaktmaterialer, enzymer, aromaer og tekniske hjelpestoffer». Delingen av gruppen er basert på arbeidsmengden til gruppen. Dette skal gjøres fra 1. juli 2024.
Etableringen av to nye vitenskapsgrupper fremstår som fornuftig og naturlig for å ta unna oppgavene på disse områdene.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt av kommisjonen 17. januar 2024 og kunngjort i EURLex 20. mars 2024. Rettsakten trer i kraft 1. juli 2024.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.