Merking av energirelaterte produkter: retting av visse språkversjoner
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.5.2021)
Bakgrunn
Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning. Energimerking av produkter har vært en del av EØS-avtalen siden 1990-tallet. Ordningen er gradvis blitt utvidet til å dekke nye energirelaterte produkter. Regelverket pålegger leverandører og forhandlere å energimerke produktene, slik at forbrukerne kan ta bevisste valg i kjøpssituasjonen. Reglene fastsettes for ulike produktgrupper gjennom produktspesifikke forordninger. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.
Sammendrag av innhold
Den delegerte endringsforordningen endrer nesten samtlige språkversjoner av energimerkeforordninger som allerede er gjennomført i norsk rett. Fastsettelsen av endringsforordningen skyldes en rekke feil i språkversjonene av energimerkeforordningene for oppvaskmaskiner (1059/2010), husholdningskjøleskap (1060/2010), vaskemaskiner (1061/2010), fjernsyn (1062/2010), klimaanlegg (626/2011), tørketromler (392/2012) og lyskilder (874/2012). Feilene gjelder for eksempel informasjonkrav om energi- og vannforbruk, beregninger av energiforbruk, og hvordan avrundinger av tall er gjort.
Merknader
Det har vært avklaringer mellom NVE og Utenriksdepartementet om at samme praksis i liknende saker tidligere (Samferdselsdepartementet), skal følges.
Det skrives EØS-notat.
Forordningen vurderes relevant og akseptabel.
Forordningen vil bli innlemmet i EØS-avtalen, men trenger ikke å gjennomføres i norsk rett (altså ikke nasjonal høring, og ikke bekreftelse til ESA v/Form 1).
Rettslige konsekvenser
Dersom de norske språkversjonene av forordningene inneholder de samme feilene, må de også korrigeres.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Reglene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere. Forordningen korrigerer språkversjoner av en EU-forordning som allerede er gjennomført.
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 5.2.2021.
Rettsakten ble vedtatt av EU 27. april 2020.