Lettere distribusjon over grensene av kollektive investeringsfond: gjennomføringsbestemmelser
EØS-komitebeslutningen trer i kraft 1.10.2024 som følge av oppfyllelse av forfatningsrettslige krav av EØS-komitebeslutning om tilknyttet rettsakt
Tidligere
- EØS-komitebeslutning 10.6.2022 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.12.2021)
Sammendrag av innhold
Rettsakten er utfyllende teknisk regelverk til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/1156.
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2021/955 retter seg mot tilsynsmyndighetene. Den gir tekniske regler og standarder inkludert standardiserte skjemaer, maler og prosedyrer for gjennomføring av bestemmelsene om publisering og notifisering til ESMA av nasjonale bestemmelser om krav til markedsføring og nasjonale bestemmelser om gebyrer. Rettsakten gir også regler for gjennomføring av bestemmelsene om periodisk notifisering til ESMA av nødvendig informasjon for å opprette og vedlikeholde en sentral database for grenseoverskridende markedsføring av alternative investeringsfond og UCITS-fond.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten utfyller forordning (EU) 2019/1156. Hovedrettsakten er i høringsnotat foreslått gjennomført ved inkoroprasjon i Lov om verdipapirfond av 25. november 2011 nr. 44 (verdipapirfondloven) og Lov om forvaltning av alternative investeringsfond av 20. juni 2014 nr. 28 (AIF-loven). Dersom de plikter som rettsakten pålegger tilsynsmyndighetene skal gjennomføres i norsk rett, vil det være naturlig at dette skjer ved inkorporasjon i forskrift til verdipapirfondloven og i AIF-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten er utfyllende tekniske regler til plikter som allerede følger av hovedrettsakten. Rettsakten pålegger tilsynsmyndighetene plikter ved å stille nærmere krav til informasjon og bruk av skjemaer og prosedyrer m.v ved publisering av informasjon og rapportering til ESMA. Finanstilsynet mener at rettsakten ikke vil medføre økonomiske eller administrative konsekvenser for virksomhetene, myndighetene eller samfunnet for øvrig.
Sakk. inst. merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Reglene anses som EØS-relevante og akseptable.
Rettsakten er utfyllende regler til hovedrettsakten. Det vil være behov for å tilpasse ikrafttredelsestidspunktet slik at den trer i kraft tidligst samtidig som hovedrettsakten, som er tatt inn, men ikke trådt i kraft, i EØS-avtalen.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU 27. mai 2021 og til vurdering for innlemmelse i EØS.
Rettsakten er utfyllende til hovedrettsakten. Hovedrettsakten er trådt i kraft i EU 1. august 2019 og inntatt i EØS-avtalen, men ikke inkorporert i norsk rett.