Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/1857 av 10. juni 2022 om endring av de tekniske reguleringsstandardene fastsatt i delegert forordning (EU) nr. 150/2013 med hensyn til opplysningene i søknader om registrering som transaksjonsregister og søknader om utvidelse av registreringen som transaksjonsregister
Transaksjonsregistre: endringsbestemmelser om detaljene i søknader om registrering eller utvidet registrering
Norsk forskrift kunngjort 1.8.2024
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.4.2024
- EØS-komitebeslutning 12.6.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
- EØS-komitebeslutningen trer i kraft 1.8.2024 som følge av oppfyllelse av forfatningsrettslige krav av EØS-komitebeslutning om tilknyttet rettsakt
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.8.2024)
Sammendrag av innhold
Den delegerte kommisjonsforordningen er vedtatt med hjemmel i europaparlaments- og rådsforordning (EU) 648/2012 (EMIR) om OTC derivater, sentrale motparter og handelsregistre, og spesifiserer krav til søknad om registrering somtrasaksjonsregsiter og søknad om utvidelse av registrering som transaksjonsregister.
For å sikre at ESMA (European Securities and Markets Authority) har relevant informasjon som gjør det mulig å verifisere at et transaksjonsregister overholder kravene ved vurdering av søknad om registrering, bør transaksjonsregister være pålagt å gi informasjon om prosedyrene for verifisering av identiteten til brukerne som har tilgang til dataene, tilbakemelding til relevante enheter om godkjenning av enheten, verifisering av fullstendigheten og riktigheten av dataene, og avstemming og resultatene av avstemmingsprosessen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen er inntatt i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved inkorporering i verdipapirforskriften, det vil si at det i forskriften er tatt inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har ingen nevneverdige økonomiske eller administrative konsekenser for norske forhold.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert saken og funnet rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Kommisjonsforodningen anses som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er fattet av EU-kommisjonen 10. juni 2022 og trådte i kraft 30. oktober 2022. Artikkel 1 (1) vil tre i kraft 29. april 2024.
Forordningen er inntatt i EØS-avtalen og har trådt i kraft i Norge.