Europeiske langsiktige investeringsfond (ELTIF 2): endringsbestemmelser
Høring igangsatt av Finansdepartementet 16.9.2024 med frist 17.12.2024
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 28.8.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.6.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen er en endringsforordning til forordningen om europeiske langsiktige investeringsfond (EU) 2015/760 av 29. april 2015 ("ELTIF-forordningen").
ELTIF forordningen er en europeisk regulering av alternative investeringsfond (AIF'er) som foretar langsiktige investeringer, herunder i infrastrukturprosjekter, fast eiendom og SMB'er. ELTIF-forordningen fastsetter ensartede regler for godkjennelse, investeringsstrategier, rammevilkår og markedsføring av ELTIF'er. Siden den opprinnelige ELTIF-forordningen trådte i kraft i EU april 2015 er det kun blitt lansert et fåtall ELTIF'er og med relativt beskjedne midler under forvaltning.
Hensikten med endringsforordningen er å gjøre ELTIF mer attraktiv for investorer. For å oppnå dette utvides omfanget av investerbare aktiva, og det introduseres mer fleksible fondsregler, herunder fond-i-fond-strategier. Dessuten lempes hindre for ikke-profesjonelle investorers tilgang til å investere i ELTIF'er. ELTIF-er skal også gjøres mer attraktive for profesjonelle investorer ved at det lempes på enkelte regler for ELTIF'er som utelukkende distribueres til profesjonelle. I tillegg inneholder endringsforordningen nye regler om likviditet som på visse betingelser kan gi investorer mulighet til å avhende sine andeler til kunder som ønsker å investere i fondet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
ELTIF-forordningen er gjennomført i § 1 a-3 i lov 20. juni 2014 nr. 28 om forvaltning av alternative investeringsfond . Bestemmelsen trådte i kraft 1. januar 2023. Det legges til grunn at endringsforordningen gjennomføres på samme måte gjennom en tilføyelse i denne bestemmelsen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringsforordningen antas å ha beskjedne økonomiske og administrative konsekvenser, utover at den kan bidra til å gjøre det mer attraktivt å etablere ELTIF'er, og for investorer å gå inn i denne type investeringer. For så vidt gjelder økonomiske og administrative konsekvenser av ELTIF-forordningen vises det til Prop. 155 LS (2020-2021) kapittel 9.3.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Finanstilsynet fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Endringsforordningen er EØS-relevant. Endringsforordningen innebærer en revisjon av ELTIF-forordningen. Nye EØS-regler som svarer endringsforordningen vil medføre behov for endringer i lov 20. juni 2014 om forvaltning av alternative investeringsfond § 1a-3.