Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/914 av 20. april 2023 om gjennomføring av rådsforordning (EF) nr. 139/2004 om tilsyn med foretakssammenslutninger mellom foretak, og oppheving av kommisjonsforordning (EF) nr. 802/2004
Fusjonsgjennomføringsforordningen 2023
EØS-notat offentliggjort 8.12.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.5.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.12.2023)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning 2023/914/EU om gjennomføring av rådsforordning (EF) nr. 139/2004 om tilsyn med foretakssammenslutninger gir mer utfyllende prosesuelle regler for saksbehandlingen ved kontroll med foretakssammenslutninger i medhold av sistnevnte forordning. Den gir blant annet regler om inngivelse av melding om foretakssammenslutninger (typisk fusjoner, oppkjøp og etablering av fellesforetak). Forordningen erstatter kommisjonsforordning 802/2004/EF, den tidligere gjennomføringsforordningen, som ble opphevet 31. august 2023.
Forordning 2023/914/EU supplerer og må ses i sammenheng med rådsforordning 139/2004/EF («fusjonsforordningen»), som gir materielle og prosesuelle regler om vurdering av foretakssammenslutninger. Fusjonsforordningen forbyr foretakssammenslutninger som i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse i det indre markedet, særlig dersom et foretak får, eller styrker sin, dominerende stilling.
Forordning 2023/914/EU innebærer en oppdatering av de prosessuelle reglene for inngivelse av melding om foretakssammenslutning til Kommisjonen, samt Kommisjonens saksbehandlingsregler. Forordningen gir blant annet regler om hvem som skal inngi melding om foretakssammenslutning, metode for levering av melding til Kommisjonen, beregning av tidsfrister, innhold- og informasjonskrav til meldingen, partsrettigheter, saksbehandlingsregler, taushetsplikt og håndtering av forretningshemmeligheter, og inngivelse av forslag om avhjelpende tiltak. Den har få materielle endringer sammenliknet med forordning 802/2004/EF.
Skjemaer for melding fastsettes i vedlegg I til IV til forordningen. Vedlegg I (Form CO) gjelder spesifikke regler for alminnelig melding. Regler for forenklet melding angis i vedlegg II (Short Form CO). Vedlegg III (Form RS) gjelder overføring av jurisdiksjon over saken fra medlemstatene til Kommisjonen, og fra Kommisjonens til medlemsstatene. Vedlegg IV (Form RM) gjelder informasjonskrav for forslag til avhjelpende tiltak.
Den nye forordningen endrer forordning 802/2004/EF på følgende punkter:
- Presisering av reglene om tidsfrister knyttet til behandling av melding om foretakssammenslutninger.
- Kommisjonen får adgang til å sende et nytt varsel om vedtak etter at det første varselet («Statement of Objection») er sendt, gi supplerende kommentarer eller fremlegge ytterligere faktum eller bevis. Kommisjonen får også adgang til å oversende varselet til tredjeparter, forutsatt at konkurransesensitive opplysninger er sladdet.
- Modernisering av reglene om dokumentoversendelse. Hovedregelen er nå at dokumenter skal oversendes digitalt, med elektronisk signatur.
- Presisering og mer detaljbeskrivelse av reglene om inngivelse av forslag til avhjelpende tiltak, samt et nytt skjema om informasjonskrav ifm. inngivelse av forslag til avhjelpende tiltak (Form RM).
- Noe mer omfattende informasjonskrav til melding eller forespørsel om overføring av sak, samt Kommisjonens behandling av opplysningene som mottas, herunder regler for pre-notifikasjonsfasen, behandling av personopplysninger og internasjonal samhandling mellom Kommisjonen og andre konkurransemyndigheter.
- Ytterligere forenkling av den forenklede prosedyren (Short Form CO).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonsforordningen erstatter kommisjonsforordning (EF) nr. 802/2004, som er innlemmet i EØS-avtalen protokoll 21. Forordningen innlemmes gjennom endring av protokoll 21 til EØS-avtalen og krever endring av forskrift om gjennomføring av konkurransereglene i EØS-avtalen mv. 21. desember 2012 nr. 1518.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Innlemmelse av forordningen vil ha positive økonomiske og administrative virkninger for næringslivet, ettersom den forenkler og effektiviserer prosessen for norske aktørers inngivelse melding av om foretakssammenslutninger til Kommisjonen.
Sakkyndige instansers merknader
Nærings- og fiskeridepartementet finner det hensiktsmessig at den nye gjennomføringsforordningen innas i EØS-avtalen.
Vurdering
Rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Forordning 2023/914/EU ble vedtatt av Europakommisjonen 20. april 2023 og trådte i kraft 1. september 2023.