Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1699 av 6. september 2023 om status for attapulgitt som tilsetningsstoff i fôr som er omfattet av virkeområdet for europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1831/2003
Status for attapulgite som fôrtilsetningsstoff
Norsk forskrift kunngjort 13.2.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 4.7.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 7.9.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 8.11.2023
- EØS-komitebeslutning 2.2.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.2.2024)
Sammendrag av innhold
Attapulgite er et naturlig mineral bestående av magnesium, aluminium og silisium. Det er oppført i fôrmiddelkatalogens tabell 11: Mineraler og produkter av disse. Det har vært stilt spørsmål til om dette er rett klassifisering av stoffet. Etter vurdering etter kriteriene gitt i Kommisjonsanbefaling 2011/25/EU er det konkludert at attapulgite er et tilsetningsstoff som må godkjennes iht. forordning 1831/2003. Attapulgite brukes i fôr som bindemiddel, antiklumpemiddel og til å redusere mykotoksinforurensing i fôr. Dette er funksjoner som er lik effekten av andre lignede stoffer som er godkjent som tilsetningsstoff i dag. Det er gitt en overgangsperiode på 7 år.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i henhold til nye rutiner av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.