(Utkast) Kommisjonsforordning (EU) …/… om endring av vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 med hensyn til oppføring av Naringenin og 2-metyl-1-(2-(5-(p-tolyl)-1H-imidazol-2-yl)piperidin-1-yl)butan-1-on på EU-listen over aromaer
Aromaforordningen: oppføring av stoffene Naringenin og 2-metyl-1-(2-(5-(p-tolyl)-1H-imidazol-2-yl)piperidin-1-yl)butan-1-on i EU-listen
EØS-notat offentliggjort 17.5.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 20.3.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.5.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner bruk av naringenin som aromastoff i en rekke næringsmiddelkategorier og bruk av 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one som aromastoff i næringsmiddelkategori 5.3 (tyggegummi) - begge med tilhørende vilkår for bruk. Stoffene og vilkårene for bruk føres derfor opp i unionslista over næringsmiddelaromaer i del A i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1334/2008. Forordning (EF) nr. 1334/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 669 om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften).
Det var to virksomheter som hadde søkt om godkjenning av henholdsvis naringenin og 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one som næringsmiddelaromaer, jf. bestemmelsene i forordning (EF) nr. 1331/2008 om innføring av en felles framgangsmåte for godkjenning av tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer til næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1331/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 i forskrift 6. juni 2011 nr. 666 om innføring av en felles framgangsmåte for godkjenning av tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i næringsmidler.
Som ledd i prosessene med vurdering og godkjenning av de to søknadene, konkluderte "Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet" (EFSA) med at den foreslåtte bruken av de to stoffene som næringsmiddelaroma var trygg. Det er heller ikke forventet at bruk av stoffene som næringsmiddelaroma vil kunne villede forbrukerne. Se punktene 3 - 8 i den såkalte "fortalen" ("whereas"/"preamble") til endringsforordningen, for mer detaljert informasjon om disse forholdene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring i norsk rett av forordningen medfører behov for endring i aromaforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Vi kan ikke se at gjennomføring i norsk rett av forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter eller forbrukere og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er ikke vedtatt i EU.
Forordningen er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.