Kommisjonsforordning (EU) 2024/238 av 15. januar 2024 om endring av vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 med hensyn til innføring av restriksjoner for bruk av visse aromastoffer i næringsmidler
Aromaforordningen: restriksjoner for visse aromaer til bruk i næringsmidler
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 16.1.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 13.10.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.1.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningsendringen endrer Unionslisten over aromaer og kildekategorier, Vedlegg I. Del A, avsnitt 1, Tabell 1. Endringen går ut på å utvide næringsmiddelkategoriene med flere undergrupper av næringsmidler.
Bakgrunnen for oppdateringen er at listen over næringsmiddelkategorier som er knyttet til bruk for aromaer ikke er vesentlig detaljert, slik som for tilsetningsstoffer. Da Unionslisten ble opprettet, var det få merknader og begrensninger til bruk av det enkelte aromastoff.
EFSA har i ettertid vurderte det som nødvendig å begrense bruken av stoffene til enkelte matvarekategorier. For lettere å kunne begrense bruken av aromastoffer ser derfor EFSA og EUs medlemsland et behov for å kunne gjøre dette ved å utvide lista med næringsmiddelkategoriene og harmonisere den med næringsmiddelkategoriene i tilsetningsstoff-forordningen (EF) 1333/2008.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 6. juni 2011 nr. 669 om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der berørte departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten har vært hørt. Det er ikke kommet kommentarer til høringen.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.