(Forslag) Europaparlaments- og rådsforordning (EU) .../... om oppheving av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 524/2013 og om endring av forordning (EU) 2017/2394 og (EU) 2018/1724 med hensyn til avvikling av et nettbasert system for tvisteløsning i forbrukersaker
Avvikling av nettbasert tvisteløsning i forbrukersaker
Rådsbehandling 19.11.2024 med pressemelding
Tidligere
- Forslag til europaparlaments- og rådsforordning lagt fram av Kommisjonen 17.10.2023
- Europaparlamentets plenumsbehandling 13.3.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.6.2024)
Sammendrag av innhold
17. oktober 2023 la Kommisjonen frem et forslag til en forordning som avvikler plattformen for nettbasert tvisteløsning, ODR-plattformen (Online dispute resolution). Formålet med forslaget er å stanse bruken av plattformen og erstatte denne med mer brukervennlige digitale verktøy som kan hjelpe forbrukerne med å finne riktig klageorgan for behandling av sine tvister over landegrensene. Forslaget ble lagt frem samtidig med et direktiv hvor det foreslås endringer i direktivet om alternativ tvisteløsning.
Forordningen om ODR-plattformen ble vedtatt i 2013 for å gi forbrukere og næringsdrivende en nettbasert portal for å bringe grenseoverskridende tvister i forbindelse med netthandel inn for organer for alternativ tvisteløsning. Kommisjonen vurderer at portalens bruk ikke står i forhold til kostnadene blant annet ved å vedlikeholde plattformen.
Artikkel 1 opphever forordning 524/2013.
Artikkel 2 fastsetter at plattformen legges ned, og fastsetter bestemmelser om at Kommisjonen blant annet skal varsle partene med pågående tvistesaker om plattformens opphør. Bestemmelsen angir også når opplysninger, herunder personopplysninger, som er lagret i plattformen skal slettes.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning 524/2013 er gjennomført i godkjenningsloven § 26. Forslaget om å avvikle forordningen vil medføre behov for endringer i godkjenningsloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget vil ventelig ikke få noen administrative eller økonomiske konsekvenser nasjonalt
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Andre opplysninger
Barne- og familiedepartementet sendte kommisjonens forslag på høring 30. januar 2024 med høringsfrist 2. april 2024: Høring - EU-kommisjonens forslag til endringer i direktivet om alternativ tvisteløsning og oppheving av forordning om nettbasert tvisteløsning - regjeringen.no
Status
Forslaget er til behandling i Parlamentet og Rådet. Parlamentet vedtok sitt forhandlingsmandat i plenum 13. mars 2024.