Berikingsforordningen: endringsbestemmelser om nikotinamidribosidklorid
Norsk forskrift kunngjort 31.10.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 19.9.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 13.9.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner nikotinamidribosidklorid som ny kilde til niacin som kan tilsettes til næringsmidler. Forbindelsen inkluderes ved forordningen i vedlegg 2 til forordning (EF) nr. 1925/2006 om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer.
Nikotinamidribosidklorid er ny mat, og er forut for inkluderingen i vedlegg 2 til forordning (EF) nr. 1925/2006 om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer, godkjent som ny mat ved forordning (EU) 2022/1160. Denne forordningen setter bruksvilkårene for tilsetning av nikotinamidribosidklorid til næringsmidler. Nikotinamidribosidklorid kan i henhold til ny mat-godkjenningen bare tilsettes til måltidserstattere til den voksne befolkningen, unntatt gravide og ammende, i maksimal mengde på 150 mg nikotinamidribosidklorid/måltid (maksimum 2 måltider per dag).
Tilsetning av vitaminer til måltidserstattere reguleres av forordning (EF) nr. 1925/2006, og vitaminforbindelsen må derfor også føres opp i vedlegg 2 til denne forordningen.
Forordning (EF) nr. 1925/2006 om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler inneholder lister over hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler (vedlegg 1), og i hvilke former (vedlegg 2). De kjemiske forbindelsene som brukes som kilde til vitaminer og mineraler ved produksjon av kosttilskudd skal være helsemessig trygge og foreligge i en form som kroppen kan ta opp (ha god biotilgjengelighet).
EFSA har i risikovurderingen som lå til grunn for den opprinnelige ny mat-godkjenningen, vedtatt 7. august 2019, konkludert med at nikotinamidribosidklorid er helsemessig trygg og biotilgjengelig.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett i forskrift 26. februar 2010 nr. 247 om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.