Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2493 av 15. november 2023 om behandling av ikke-innkrevd merverdiavgift på grunn av svindel og insolvens (avviket mellom teoretiske merverdiavgiftsbeløp og faktiske merverdiavgiftsbeløp) for nasjonalregnskapsformål og om anvendelse av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/516 om harmonisering av bruttonasjonalinntekt til markedspriser
BNI-forordningen 2019: manglende moms på grunn av svindel og insolvens
EØS-notat offentliggjort 15.12.2023
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 23.10.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 16.11.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.12.2023)
Sammendrag av innhold
Denne gjennomføringsforordningen fastsetter metoder for behandling av ikke-innkrevd merverdiavgift på grunn av svindel og insolvens (avviket mellom teoretiske merverdiavgiftsbeløp og faktiske merverdiavgiftsbeløp) for nasjonalregnskapsformål.
BNI-forordningen (forordning (EU) 2019/516 om harmonisering av bruttonasjonalinntekt (BNI) til markedspriser) trådte i kraft i april 2019. For å sikre ensartede vilkår for gjennomføringen av BNI-forordningen, har EU-kommisjonen fått myndighet til å vedta spesifikke tiltak for å gjøre BNI-data mer sammenlignbare, pålitelige og uttømmende.
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/516 er innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XXI (Statistikk).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har administrative og økonomiske konsekvenser som dekkes innenfor Statistisk sentralbyrås til enhver tid gjeldende budsjett, med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå, som finner den relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.