Energimerkeforordningen 2015: gjennomføringsbestemmelser om driftsdetaljer for produktdatabasen EPREL
Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 24.10.2023 med tilbakemeldingsfrist 21.11.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.7.2023)
Denne saken er knyttet til rammeforordningen for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning. Energimerking av produkter har vært en del av EØS-avtalen siden 1990-tallet. Ordningen er gradvis blitt utvidet til å dekke nye energirelaterte produkter. Regelverket pålegger leverandører og forhandlere å energimerke produktene, slik at forbrukerne kan ta bevisste valg i kjøpssituasjonen. Reglene fastsettes for ulike produktgrupper gjennom produktspesifikke forordninger. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.
Rammeforordningen for energimerking av produkter pålegger EU-kommisjonen å opprette og vedlikeholde en produktdatabase og gir Kommisjonen fullmakt til å spesifisere driftsdetaljene for produktdatabasen. Utkastet til rettsakt som Kommisjonen har utarbeidet, spesifiserer driftsdetaljene, med vekt på verifisering av leverandører.
Sammendrag av innhold
EU-kommisjonen har fått utarbeidet et utkast til forordning om driftsdetaljene for den europeiske produktdatabasen for energimerkede produkter (EPREL).
Driftsdetaljene og reglene gjelder:
- verifiseringsprosessen som gjøre det mulig for juridiske og fysiske personer å bli verifiserte leverandører, for å sikre konfidensialitet, integritet og autentisiteten til informasjonen som er registrert av dem
- informasjon som kreves for å registrere modeller av verifiserte leverandører
- datautvekslingsmodeller og programvareutgivelseshåndtering
I utkastet til forordning er det foreslått at forordningen kan få virkning fra 1. september 2023.
Merknader
Hovedrettsakten – energimerkeforordning 2017/1369 (som erstatter 2010/30/EF) – er hjemlet i Traktat om den Europeiske Unions Funksjonsmåte (TEUF- traktaten), artikkel 194 (2).
Gjeldende norsk lovgivning for energimerkeordningen for produkter er LOV 1981-12-18 nr 90: Lov om merking av forbruksvarer m.v. (Forbrukermerkeloven) med underliggende forskrift 2013.05.27 nr 0534: Forskrift om energimerking av energirelaterte produkter (energimerkeforskriften for produkter). Energimerkeforskriften for produkter trådte i kraft 01.06.2013.
Rettslige konsekvenser
Energimerkeforordning 2017/1369 er gjennomført i norsk rett ved endring i forbrukermerkeloven. Etter forbrukermerkeloven § 3a annet ledd, kan departementet gi forskrift om gjennomføring av forordninger gitt i medhold av energimerkeforordningen. Myndigheten er delegert til NVE. Endringsforordningen er gjennomført ved endring av energimerkeforskriften for produkter.
Dersom forordningen blir tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett gjennom endringer i energimerkeforskriften for produkter.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Sakkyndige instansers merknader
Utkast til forordning ble lagt ut på NVEs nettsider den 20. februar 2023 for innhenting av sysnpunkt. Ingen innspill kom inn.
Forordningen er ikke prioritert av NVE for særskilt oppfølging.
Dette faktanotatet er oppdatert i henhold til regelverksforslaget som ble sendt ut i forkant av Samrådsforummøtet.
Andre opplysninger
Forslag til forordning vil bli publisert på EU-kommisjonens sider for offentlig høring: Labelling of energy related products (ErP) – Operational details for the functioning of EPREL and the product database (europa.eu)
Status
Utkastet til rettsakt ble drøftet på møte i Samrådsforum 28. februar 2023.