Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/1682 av 4. mars 2024 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/1009 med hensyn til behandlet husdyrgjødsel som komponentmateriale i EU-gjødselvarer
Gjødselforordningen 2019: endringsbestemmelser
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 16.10.2024
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 2.10.2023 med tilbakemeldingsfrist 30.10.2023
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 4.3.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 13.6.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.8.2024)
Denne endringen åpner opp for å bruke husdyrgjødsel, som overholder bestemte krav, som råvare i EU-gjødselvarer. EU-gjødselvarer er en betegnelse som brukes om gjødselvarer som markedsføres etter EU-gjødselvareforskriften. EU-gjødselvareforskriften tar inn EUs gjødselvareforordning, forordning (EU) 2019/1009.
Husdyrgjødsel er et animalsk biprodukt og krav til behandling av husdyrgjødsel for å redusere fare for smitte til dyr- og mennesker er regulert i animaliebiproduktforskriften. Nylig ble forordning (EU) 1069/2009, som er tatt inn i animaliebiproduktforskriften, endret ved forordning (EU) 2023/1605 for å opprette et sluttpunkt for husdyrgjødsel etter det regelverket. Bare animalske biprodukt som har et sluttpunkt kan benyttes som råvare i EU-gjødselvarer. Det er behov for å følge opp denne endringen i EU-gjødselvareregelverket ved å sette krav til husdyrgjødsel ut fra hensynet som gjødselvareregelverket skal ivareta.
Husdyrgjødsel blir lagt til som tillatt råvare i komponentmaterial kategori 10 (CMC 10). Det stilles krav til prosessering og stabilitet, og vises til krav som gjelder eventuelle tilsetninger. Videre innføres det grenseverdi på PAH på 6 mg/kg tørrstoff, da dette er et stoff som kan dannes under prosessering. Produktene må også merkes med en advarsel om bruk til sensitive vekster om gjødselvaren inneholder mer enn 50 μg klopyralid og aminopyralid per kg tørrstoff. Dette er ugrasmidler, som kan skade sensitive vekster som tomater.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller bransjen. Det er valgfritt for virksomheter om de vil omsette gjødselvare som EU-gjødselvare eller gjødselvare etter nasjonalt regelverk. Alle norske produsenter omsetter i dag etter nasjonalt regelverk, og for disse vil det ikke være en endring.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Mattilsynet og NIBIO har bidratt med bakgrunnskunnskap om aminopyralid og klopyralid i arbeidet med endringen.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.