Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1070 av 12. april 2024 om fornya godkjenning av eit preparat av 25-hydroksykolekalsiferol framstilt av Saccharomyces cerevisiae CBS 146008 til slaktekyllingar, slaktekalkunar, anna fjørfe og svin, om godkjenning av preparatet for drøvtyggjarar og om oppheving av kommisjonsforordning (EF) nr. 887/2009
Godkjenning av 25-hydroksykolekalciferol som tilsetningsstoff i fôr til slaktekylling, slaktekalkun, andre fjørfe og griser
Norsk forskrift kunngjort 2.10.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 15.4.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 26.6.2024
- EØS-komitebeslutning 23.9.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.6.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder fornyet godkjenning av 25-hydroksykolekalciferol produsert ved hjelp av Saccharomyces cerevisiae (CBS 146008) som ernæringsmessig tilsetningsstoff (vitamin) i fôr til alle fjørfe og svin, og godkjenning for første gang til drøvtyggere. Produktet på markedet tilsvarer tilsetningsstoffet godkjent i forordning (EU) 887/2009. Det er ingen ny informasjon som gjør at EFSA vurderer dette preparatet annerledes fra tidligere. The European Food Safety Authority (EFSA) vurderer vitaminet som fortsatt trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø ved gitte størsteinnhold. 25-hydroksycholealiciferol er en effektiv vitamin D3 kilde, også for drøvtyggere.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.