Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1334 av 29. juni 2023 om fornyelse av godkjenningen av kobberkelat av hydroksy-analogen av metionin som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter og om oppheving av forordning (EU) nr. 349/2010
Fornyet godkjenning av kobberkelat av hydroksy-analogen av metionin som tilsetningsstoff til dyrefôr (2023)
Norsk forskrift kunngjort 6.5.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.6.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 6.3.2024
- EØS-komitebeslutning 26.4.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.5.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder fornyet godkjenning av kobberkelat av hydroksyanalog av metionin som ernæringsmessig tilsetningsstoff (sporstoff) for alle dyr. Tilsetningsstoffet samsvarer med produktet som er på markedet i dag, og det er derfor ikke nødvendig å vurdere trygghet og effekt på nytt. Det er ingen endring i største tillate mengde av kobber. Følgende maksimumsgrenser for kobber gjelder i fôr til ulike dyrekategorier. Grensene ble endret i 2018 jf. forordning (EU) 2018/1039:
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften. Norge har en tilpastningstekst i EØS-avtalen som åpner for at Norge kan beholde nasjonal lovgivning på område for kobber med formål som vekstfremmende stoff. Dette unntaket er tatt inn i vedlegg I om veterinære og fytosanitære forhold, kap. II om fôr under tittelen «tilsetningsstoffer». I forskrift om tilsetningsstoffer i fôr § 3a framgår følgende nasjonalt unntak for bruk av kopper til smågris: For bruk av kopper i fôr til smågris er høyeste tillatt innhold på 35 mg kopper/kg fullfôr med vanninnhold på 12 %.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel, siden vi har en tilpasningstekst i EØS-avtalen som åpner for at Norge kan beholde nasjonal lovgivning på området for kobber med formål som vekstfremmende stoff.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 20
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.