Godkjenning av visse preparater som fôrtilsetning til alle dyrearter
Norsk forskrift kunngjort 20.6.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.6.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler re-godkjenning av preparater av flere stammer av ulike mikroorgansimer som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter. Preparatene er klassifisert i kategorien Teknologiske tilsetningssfoffer og den funksjonelle gruppen Ensileringsmidler. Hver stamme har fått eget identifikasjonsnummer. Preparatene er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, som finner dem trygge for folkehelse, dyrehelse og for miljøet. De er godkjent til alle dyrearter, men utprøvingen er bare dokumentert for ensilering av grovfôr. Alle Pediococcus-artene og stammene har vist effekt ved ensilering av alle grovfôrarter. De fører til pH-senking i surfôret, og forbedrer konserveringen både av tørrstoff og protein. Lactobacillus plantarum DSM 3676 og DSM 3677 viser effekt ved ensilering av lett til middels lett ensilerbart materiale. De produserer melkesyre, det øker syreinnholdet i surfôret, senker pH og det begrenser tap av protein under lagringen av surfôret. Lactobacillus buchneri DSM 13573 produserer eddiksyre og innholdet i surfôret øker, pH senkes og kvaliteten på fôret forbedres. Dette preparatet har god effekt ved ensilering av alle grovfôrarter. Det er ikke satt grenseverdier for største eller minste tillatte mengde i fôr for noen av preparatene, men en anbefalt mengde er angitt for alle. For noen preparater er den 3x107 KDE/kg ferskt materiale, for andre 1x108 KDE/kg KDE er kolonidannende enheter som mikroorganismens danner, og en kan telle opp og finne ut "hvor godt de vokser". Det skal være en minste aktivitet f.eks. minst 1 x 107 KDE/kg fôr, for at det skal ha ønsket effekt. Det er angitt analysemetode for preparatene.
Det er foretatt noen endringer i godkjenningsbetingelsene siden preparatene ble godkjent første gang. Preparatene er imidlertid uendret, og det er gitt en overgangsperiode. Preparatene og fôrvarer som ineholder dem, som er produsert og merket før 20. juni 2013, i samsvar med regelverket som gjaldt i EU fram til 20. desember 2012, kan fortsatt omsettes og brukes til lagervaren er oppbrukt.
Godkjenningen er gitt i samsvar med uttalelse fra den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 20. desember 2022.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynasarbeid, da tilsvarende preparater allerede er godkjent og i bruk.
Preparatene er allerde godkjent og i bruk, og etter re-godkjenningen kan de brukes på samme måte. Det er en fordel at preparater som er produsert og merket etter tidligere regelverk kan brukes opp. På den måten unngår en at både restlager av preparatene og surfôr der de er tilsatt, går til spille. Dette er en god måte for ressurssparing. Primærprodusenter som bruker preparatene kan fortsette med det, som før. Å tallfeste innsparingen er ikke mulig, da Mattilsynet ikke kjenner til omfanget for bruk av disse ensileringsmidlene.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesiaultvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.